Praha 5 chce zrušit pruh pro MHD v Plzeňské

Praha – Zrušit nebo alespoň upravit pruh v Plzeňské ulici vyhrazený pro tramvaje a autobusy chce vedení Prahy 5. Tento pruh sice existuje již deset let, letos v srpnu byl ale prodloužen. Podle radnice po začátku školního roku kvůli pruhu vznikají kolony aut, zdržení při ranní cestě autem je podle starosty Prahy 5 Milana Jančíka nejméně půlhodinové. Kolona se rozpouští až chvíli před polednem a řada řidičů navíc pruhem pro MHD frontu stejně předjíždí. Magistrát chce ovšem situaci řešit jinak – pruh od příštího roku upraví tak, aby do něj auta vůbec nemohla vjet.

Vedení městské části se plány magistrátu nelíbí. „Buď se dohodneme na úplném odstranění, anebo se dohodneme na úseku Práchnerova–Pod Kotlářkou,“ řekl Jančík. Podle něj se Praha 5 bude snažit pruh zrušit hlavně kvůli obyvatelům Cibulky, Motola, Buďánky a dalších částí města, do kterých je nutné jet Plzeňskou ulicí. Počet automobilů se v nich sice nezvětšil, ale průjezdnost se zkomplikovala, řekl radní Vojtěch Zapletal.

Praha 5 ale zřejmě při jednání s magistrátem, které má proběhnout příští úterý, zřejmě neuspěje. Hlavní město se totiž v souvislosti s Evropským týdnem mobility zavázalo k přijetí trvalých opatření, která dopravu ve městě zklidní. Mezi ně patří podle radního Radovana Šteinera i vyhrazené tramvajové a autobusové tratě.

Magistrát vyčlenil zvláštní jízdní pruh pro MHD, taxislužby a cyklisty na Plzeňské od ulice U Trojice po Práchnerovu v roce 1999. V polovině letošního srpna ho prodloužil až po ulici Pod Kotlářkou, tedy o 1 350 metrů.