Děčín čeká problematická uzavírka, omezí i MHD

Děčín – Uzavřena bude kvůli rekonstrukci železničního přejezdu v děčínském Starém Městě silnice II. třídy spojující Děčín s Ústím nad Labem po pravém břehu Labe. Osobní auta budou moci uzavírku objet po vedlejších komunikacích přes Veleň, vozidla těžší než 3,5 tuny ale budou muset od 9. do 18. října zvolit složitější objížďku. To bude platit i pro autobusy MHD, které obsluhují například čtvrti Boletice a Křešice. Děčínská radnice podle mluvčí Romany Silvarové připravuje linku operující pouze jižně od rozkopaného přejezdu a snaží se dojednat náhradní železniční spoje.

Nákladní auta cestující do odříznutých čtvrtí nebudou moci objet uzavřený přejezd přes sousední obce, protože na místní silnice nesmějí vjet. Budou proto muset po levém labském břehu až do Ústí nad Labem a odtamtud se vrátit zpět do Děčína.

Z odříznutých děčínských čtvrtí nezmizí městská hromadná doprava, ale ani cesta autobusem nebude jednoduchá. Podle Silvarové situaci vyřeší speciální linka, z níž budou muset cestující před přejezdem vystoupit, přejít ho pěšky a nastoupit do dalšího autobusu. Město ovšem jedná s Českými drahami o možném nasazení speciálního vlaku, který by autobusy po dobu oprav nahradil.