Propuštěný zaměstnanec postřelil dva šéfy a pak se zabil

Zlín - V areálu zlínské firmy GRASPO v části města Louky postřelil dnes ráno propuštěný zaměstnanec majitele společnosti a jednoho pracovníka. Vzápětí se pokusil o sebevraždu. Všichni byli převezeni do Baťovy krajské nemocnice na ARO, střelec vážným zraněním v nemocnici podlehl. Všichni muži měli velmi vážná střelná poranění v oblasti hlavy. Nemocnice se ale ke zdravotnímu stavu zbylých dvou mužů nebude vyjadřovat, protože nemá jejich souhlas. Rodiny už byly informovány.

Podle kriminalistů pětapadesátiletý bývalý zaměstnanec namířil nedaleko nákladní rampy zbraň proti o rok mladšímu majiteli firmy a následně použil střelnou zbraň proti jednačtyřicetiletému zaměstnanci. Z místa činu šel pak do kanceláře, kde obrátil zbraň proti sobě. Motivem jeho jednání byla s největší pravděpodobností právě výpověď. Policie proto vyslýchá další zaměstnance, aby se tragédii podařilo objasnit.

Na Zlínsku práce není

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Firma tvrdí, že muže propustila kvůli opakovanému hrubému porušování pracovní kázně, ne kvůli snižování stavů. V pondělí prý vedení firmy své zaměstnance informovalo, že žádné propouštění nechystá.

Podle mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšové pracovalo loni na konci roku ve dvou společnostech zaštiťovaných jménem GRASPO celkem 290 lidí. „Od ledna se v evidenci našeho úřadu práce objevilo deset zaměstnanců z GRASPO CZ a šest lidí ze společnosti GRASPO PRINT. Žádné hromadné propouštění jsme hlášeno neměli,“ řekla. Obě firmy měly podle ní navíc od února do konce srpna povolen režim takzvané částečné nezaměstnanosti, kdy mohly v případě nedostatku zakázek nařídit svým pracovníkům, aby zůstali doma za 60 procent průměrného výdělku. „Společnost GRASPO CZ pak požádala o prodloužení tohoto opatření s platností až do konce srpna příštího roku,“ dodala Majdyšová.

Střelec dříve pracoval v tiskárně jako mistr, pak byl přeřazen na místo tiskaře a nakonec propuštěn. Podle Majdyšové neměl příliš mnoho šancí najít nové místo. „Volných pracovních míst je málo,“ řekla. Nezaměstnanost ve Zlínském kraji roste od loňského listopadu, v srpnu již činila rovných deset procent. Ještě před rokem přitom byla téměř poloviční.

Pomsta zaměstnavateli - ve světě celkem běžný jev, v Česku nikoli

Případy, kdy se propuštěný zaměstnanec chtěl střelbou pomstít vedení firmy, se doposud v České republice neobjevily. V zahraničí a především v USA jsou však tyto tragédie poměrně běžné - například před rokem vyrazil s úmyslem pomstít se svým bývalým zaměstnavatelům propuštěný muž se zbraní v ruce do kalifornské firmy ve městě Santa Clara. Za oběť mu padli tři lidé.

Částečně podobný případ se stal pouze v srpnu 2003, kdy dvaapadesátiletý zaměstnanec Železáren a drátoven Bohumín na Karvinsku ohrožoval revolverem svého nadřízeného v jeho kanceláři a požadoval zrušení výpovědi, kterou dostal od vedení podniku. Na místě musela zakročit policie, která opilého muže odvezla na záchytku.

  • Sanitka před firmou GRASPO, kde bývalý zaměstnanec postřelil dva lidi a pak zbraň obrátil proti sobě. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1134/113303.jpg
  • Transport zraněného autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1134/113325.jpg