Řidič si upravil kontejner na železo, vykupující připravil o desetitisíce

Frýdek-Místek - Kriminalisté na Frýdecko-Místecku zatkli kvůli rozsáhlým podvodům se železným šrotem osmadvacetiletého muže z Prostějovska. Řidič kamionu přivážel kovový odpad ve speciálně upraveném kontejneru s dvojitým dnem se zátěží. Cenu šrotu tak fiktivně zvýšil o několik tun a vykupujícího připravil vždy přibližně o 50 tisíc korun. Kriminalisté řidiče obvinili z pokusu o podvod. Předpokládají ale, že do případu jsou zapleteni i další lidé a že k obdobným podvodům dochází ve více výkupnách železného šrotu.

„Je zřejmé, že se tohoto trestného činu nemohl dopustit obviněný muž sám,“ řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Řidič se ke všemu přiznal. Uvedl, že způsob, jak oklamat váhu a obsluhu při výkupu šrotu, mu poradili kolegové z Polska, kteří údajně postupovali stejně. Podvodu si všimla až ochranka Třineckých železáren, které bylo divné, že řidič jezdí se šrotem i dvakrát denně.

Železárny přijali další bezpečnostní opatření

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Obviněný přivezl do závodu vždy dva kontejnery. Jeden měl ale dvojité dno, vzniklý prostor byl vyplněn ocelí, a vážil tak o sedm tun více. Po zvážení a vysypání šrotu ale nezajel ihned znovu na váhu. „Naopak jej vyměnil za lehčí, neupravený. Ten pak odjel zvážit. Tímto manévrem docílil toho, že při každém výkupu podvodně zvýšil váhu odevzdaného šrotu o sedm tun. Vykupující firmu tak připravil o 50 tisíc korun,“ popsal Žurovec.

Obviněný během výslechu přiznal, že stejným způsobem postupoval několikrát. Policisté se proto nyní snaží spočítat škodu, kterou způsobil. Řidič jezdil se šrotem minimálně dva měsíce, kriminalisté proto odhadují škodu zhruba na 1,5 milionu korun. „Zadrženému hrozí až tříletý pobyt ve vězení, právní kvalifikace se však může ještě zpřísnit,“ dodal mluvčí. Podle mluvčí Třineckých železáren Dušany Chrenekové jde o velmi neobvyklý a kuriózní případ: „Zpřísnili jsme vjezd do železárem a přijali další bezpečnostní opatření.“