Na papežovy mše přijde až sto padesát tisíc lidí

Praha - Nedělní mše s papežem Benediktem XVI. v Brně se zúčastní na sto tisíc věřících a asi tisícovka kněží. O den později se na mši ve Staré Boleslavi čeká zhruba padesát tisíc věřících a sedm set duchovních. Mezi účastníky mší budou i návštěvníci ze Slovenska, Polska, Německa a Rakouska. Podle biskupa Václava Malého počet zájemců o účast na mších překonal očekávání. Na mše by tak mohlo dorazit zřejmě víc lidí, než když byl papež v Rakousku. Na papežovu návštěvu už je vše přichystáno.

Malý nicméně připustil, že kdyby se návštěva konala na Slovensku, zřejmě by přilákala ještě více věřících, protože Slovensko je religióznější společnost.

Dále uvedl, že papež ve svých projevech zmíní i téma pádu totalitních režimů ve střední a východní Evropě před 20 lety. Bude se také zabývat vztahem víry a svobody. Víra, naděje a láska budou hlavními duchovními tématy papežových promluv a budou podle Malého vždy v projevech zdůrazňovány.

Papež se sejde i se zástupci Ekumenické rady církví. Podle faráře Českobratrské církve evangelické Joela Rumla nebudou církevní hodnostáři řešit vztahy mezi sebou - i když Benedikt XVI. mluví o protestantských církvích velmi vyhraněně. S hlavou katolické církve se sejdou i zástupci akademického světa z 26 veřejných vysokých škol a Akademie věd ČR. První zdravici papeži řekne doktorand jedné z katolické teologické fakulty, dále bude hovořit rektor UK Václav Hampl a papež dostane darem dva speciálně svázané svazky dějin univerzity.

Benedikt XVI. přijíždí do Česka v sobotu a zůstane zde do pondělí. Je to jeho první návštěva ČR v úřadu papeže a první papežská návštěva země po 12 letech. Naposledy do Česka zavítal Benediktův předchůdce Jan Pavel II. v dubnu 1997.