Událost letošního podzimu – návštěva papeže Benedikta XVI.

Praha – Na svou historicky první návštěvu České republiky přijíždí papež Benedikt XVI. V Česku stráví celkem tři dny. Na jeho mše v Brně a Staré Boleslavi míří kolem 150 tisíc lidí. Jeho návštěva je srovnatelná s návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy letos v dubnu – vyžádá si rozsáhlá bezpečnostní a dopravní omezení. Je to už počtvrté, kdy od sametové revoluce přijíždí do Česka - byť jedné z nejvíce ateistických zemí na světě – hlava katolické církve. Benediktův předchůdce Jan Pavel II. tu byl třikrát, naposledy před dvanácti lety.

Podle harmonogramu přistane Benedikt na pražském ruzyňském letišti v půl dvanácté, kde ho čekají obvyklé uvítací ceremonie. Z Ruzyně zamíří papež – podle svého přání – do kostela Panny Marie Vítězné, aby pozdravil Pražské Jezulátko a podle tradice ho také obdaroval. Odpoledne ho přijme prezident Václav Klaus na Pražském hradě, pak následuje setkání s politiky a osobnostmi veřejného života. Sobotní program završí modlitba v chrámu sv. Víta. Nocovat by měl v apoštolské nunciatuře, tedy v úřadu i ambasádě Vatikánu.

Papež navštíví Česko (zdroj: ČT24)

neděli 27. října se papež přesune letecky do Brna, kde na tamním tuřanském letišti bude sloužit mši pro víc jak sto tisíc lidí. Čeká tam na něj pódium zastřešené baldachýnem, několikametrový kříž a kotva jako symboly papežské návštěvy a naděje. Na mši dorazí i věřící z okolních zemí. Odpoledne se pak v Praze setká se zástupci Ekumenické rady církví ČR a akademického života.

pondělí 28. října, v den státního svátku – výročí zavraždění svatého Václava, bude papež pobývat ve Staré Boleslavi, právě kde Václav vydechl naposledy. Prohlédne si tamní baziliku a před desátou hodinou odslouží na Proboštské louce další mši. Účast se očekává tentokrát poloviční, kolem padesáti tisíc lidí. Po návratu do Prahy bude papež obědvat s biskupy, po páté hodině proběhne závěrečný ceremoniál na letišti a před šestou hodinou odlétá Benedikt XVI. zpět do Říma.

Hlava katolické církve přináší víru, naději a lásku

Návštěva papeže Benedikta XVI., vlastním jménem Josepha Ratzingera, je pastorační, nikoliv politická. Hlavním tématem návštěvy bude pojednání o třech základních životních postojích – víře, naději a lásce. Benedikt tedy nebude například řešit fakt, že Česko ještě nemá s Vatikánem podepsanou smlouvu o postavení katolické církve.

Češi se budou muset připravit během papežovy návštěvy na rozsáhlá dopravní omezení. Během jeho návštěvy bude uzavřena mimo jiné dálnice D1 u Brna nebo takřka celá Stará Boleslav. Částečnému omezení provozu se nevyhne ani tramvajová doprava v Praze. Papež bude také přísně střežen. Jeho ochrana bude podle ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomíra Kvíčaly komplikovanější, než když Česko navštívil Obama. Ten měl totiž na rozdíl od papeže s sebou početnou skupinu vlastních bodyguardů a pohyboval se pouze po Praze.

Papež dostane mnoho darů

Na papeže čeká řada darů, a to jak od politiků, tak od obyčejných lidí, od růžence ze zlata a granátů po ponožky v liturgických barvách nebo Benediktův oblíbený bavorský preclík. Biskupové také připravili speciální zlatou medaili, která ponese jména všech měst, kam papež během své návštěvy zavítal.

Během papežovy návštěvy se neočekávají masivní protesty, ale například na mši v Brně budou členové hnutí Condom Positive rozdávat několik tisíc kondomů. Nelíbí se jim totiž dřívější papežův výrok, podle kterého problematiku AIDS používání kondomu nevyřeší.