Mezi Nejdkem a Potůčky nepojedou tři týdny vlaky

Karlovy Vary – Jubilující krušnohorská železniční trať z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu oslaví své 110. narozeniny výlukou. Tři týdny od 29. září do 18. října nepojedou vlaky mezi Nejdkem a Potůčky, cestující budou muset přestoupit do autobusů. Autobusy nahradí i část spojů mezi Potůčky a německým Johanngeorgenstadtem. Důvodem výluky je oprava tunelů a kolejnic, kterou provádí Správa železniční dopravní cesty. Náhradní autobusy budou jezdit podle zvláštního výlukového jízdního řádu, který je odlišný od běžného jízdního řádu vlaků, uvedla regionální mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

„Podrobnosti pro jednotlivé spoje jsou patrné z výlukového jízdního řádu a je možné se o nich informovat v železničních stanicích, u průvodčích ve vlacích na trati Karlovy Vary dolní nádraží – Johanngeogergenstadt a na internetu,“ uvedl náměstek ředitele Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Karlových Varech Jiří Máder.

Pro cestu z Potůčků do Johanngeorgenstadtu bude nutné pečlivě zkontrolovat výlukový jízdní řád – většinu spojů nahradí autobusy, ale několik vlaků v sobotu a v neděli pojede jako obvykle. Půjde o pět párů osobních vlaků, na nichž jezdí motoráky Německých drah. Autobusy nahrazující zbylé spoje ovšem nebudou zajíždět až do Německa, ale zastaví u hraničního přechodu, odkud bude nutné pokračovat pěšky. I na dalších místech budou zastavovat autobusy většinou na zastávkách pravidelných autobusových linek a k nádražím nebudou vůbec zajíždět.

České dráhy upozorňují, že vzhledem k opravě silnice Nejdek-Pernink může oproti zveřejněnému výlukovému jízdnímu řádu dojít k drobným zdržením.

Na tuto výluku bude navazovat na stejné trati (Karlovy Vary - Johanngeorgenstadt) dvoudenní nepřetržitá výluka Karlovy Vary - Nová Role ve dnech 19. a 20. října. Do konce roku 2009 se pak ještě vyskytnou krátkodobé výluky u jednotlivých vlaků v úseku Karlovy Vary - Nejdek. Všechny tyto výluky souvisejí se zavedením moderního dálkového způsobu řízení dopravy na trati a opravou nástupišť v Nové Roli a Nejdku.