Falešné emaily lákají z lidí peníze

Praha – Stále více lidí se nechává zlákat takzvanými falešnými emaily. Většinou jde o nabídky levného luxusního zboží, leků, nebo třeba o to, že je adresát údajně dědicem obrovského majetku. Ať už je důvod jakýkoli, veškerá podobná elektronická pošta má společného jmenovatele. Aby člověk dostal, co chce, musí nejdříve odesílateli poslat dostatek peněz. Se zmíněným problémem se setkala i Alena Ručková, která takovému emailu uvěřila.

Autoři falešných emailů, které slibují hory doly, si dávají čím dál více záležet na věrohodnosti. Paní Ručková se nechala oklamat, ač se na síti obstojně vyzná, umí dobře anglicky a virtuální poštu si ověřovala v cizině. Uvěřila emailu, podle kterého vyhrála v internetové loterii v přepočtu 14 milionů korun. V okamžiku, kdy na něj odpověděla, začala dostávat podrobné instrukce pro další postup.

Neznámým lidem postupně naposílala zhruba 60 tisíc korun za nejrůznější poplatky a pojistky. Z avizované výhry neviděla ani korunu. „Moc mě to mrzí, protože já jsem si na to půjčila peníze, teď jsem zadlužená a bude mi trvat možná dva, tři roky, než se z toho finančně vzpamatuji,“ podotkla Ručková.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké se většinou začíná na částkách okolo deseti tisíc korun. „Pachatelé samozřejmě požadují posílání dalších částek a u některých lidí se škoda může pohybovat i ve stovkách tisíc,“ dodává. Podvodníci se navíc pořád zdokonalují, najímají si třeba překladatele do češtiny. Původně totiž začínali s emaily v angličtině nebo velmi špatné češtině.

Přesné statistiky nejsou, policie ale podobných útoků zaznamenává ročně stovky. V naprosté většině případů se jí je však nepodaří vyšetřit. Podle policie pachatelé většinou spoléhají na anonymitu internetu a obtížnou vymahatelnost práva v zemích třetího světa, odkud většina útoků pochází.