Šustr kvůli kauze s penězi za změnu zákona opustí sněmovnu

Praha - Poslanec Ladislav Šustr, kandidující za TOP 09, rezignuje kvůli kauze s nabídkou peněz za změnu zákona na svoje posty ve sněmovně a v dozorčí radě Sazky. Podle deníku Mladá fronta DNES byli zástupci KSČM, Čeněk Milota a Jiří Dolejš, a člen TOP 09 údajně za milion korun ochotni slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Navíc slíbili dárci peněz skrytí jeho identity, čímž by byl porušen zákon. Šustr svou rezignaci nabídl sám, strana ho rovněž vyškrtla ze své jihomoravské kandidátky.

Strany oslovoval novinář, který se vydával za majitele neexistující sítě heren. Jednali s ním i zástupci všech dalších sněmovních stran kromě Strany zelených, která nabídku ihned odmítla. Občanští a sociální demokraté a lidovci podle listu na „obchod“ nakonec nepřistoupili.

Šustr tvrdí, že jednání vedl sám za sebe. „V každém případě bych pokládal za nespravedlivé a zcela nepravdivé tvrzení, že můj postup byl postupem politické strany TOP 09. Po celou dobu jsem jednal já sám a s nikým dalším jsem svá jednání nekonzultoval,“ uvedl.

Strana už ho vyškrtla z kandidátky. „Zdůrazňujeme, že Ladislav Šustr není členem TOP 09 a neměl žádné oprávnění jednat za stranu v jakékoli věci. O svém jednání nikoho z členů a odpovědných funkcionářů TOP 09 neinformoval a dopustil se ho zcela svévolně,“ uvedl Miroslav Kalousek za TOP 09. MfD tvrdí, že vyjednávala právě s Šustrem proto, že na něj jako na nejvhodnější osobu odkázal stranický manažer TOP 09 Luděk Kudláček.

Problém se šéfem strany mají i Dolejš s Milotou

Podle Kalouska Kudláček selhal a strana s ním dále spolupracovat nebude. Šustr při jednání ujistil fiktivního majitele heren, že má stejný zájem jako on. „Jsem v dozorčí radě Sazky a v mém vlastním zájmu je, abych bojoval za jejich věci,“ citoval list. Sliboval rovněž, že promluví právě s Kalouskem, aby věděl, že jeho strana bude majiteli kasin do budoucna „povinována“.

Za komunisty dohadovali obchod místopředsedové Čeněk Milota a Jiří Dolejš. MfD ve čtvrtek Dolejše i Šustra s jejich výroky natočenými skrytou kamerou konfrontovala. Oba shodně prohlásili, že ve svém chování nevidí žádný problém. Dolejš podle MfD přiznal, že podobných schůzek s lidmi ze světa hazardu absolvoval v poslední době řadu, nikomu prý však změnu zákona nesliboval.

Předseda KSČM Vojtěch Filip již volá po odvolání obou místopředsedů. O jejich dalším osudu ve straně rozhodne mimořádný výkonný výbor, který nejspíš zasedne příští úterý. „Já to chci prošetřit a podle mého soudu by Jiří Dolejš měl zvážit setrvání mandátu poslance, protože má do voleb dost času, aby se obhájil soudně,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Dodal také, že pokud další místopředseda strany Milota nebude schopen vysvětlit své jednání výkonnému výboru, měl by i on zvážit, zda zůstane místopředsedou.

Jiří Dolejš však tvrdí, že pokud by složil funkci místopředsedy nebo poslance, mohlo by to být chápáno jako přiznání viny. Vinen se necítí a vnímá to jako nešťastnou provokaci. „V tyto dny je to mediální bublina a rezignací bych podlehl panice a dával bych té mediální bublině zapravdu,“ oznámil Dolejš.

  • Miroslav Kalousek, zakladatel strany TOP 09 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1021/102091.jpg
  • Jiří Dolejš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1127/112669.jpg