Brněnská D1 plně průjezdná, odjezd poutníků proběhl bez problémů

Brno - Areál na letišti v Brně-Tuřanech, v němž se dopoledne konala mše papeže Benedikta XVI. pro 120 000 lidí, se před večerem vyprázdnil. Sedmikilometrový úsek dálnice D1 protínající město, který byl od sobotního večera uzavřen a sloužil v době mše s hlavou katolické církve jako parkoviště pro stovky autobusů, byl otevřen v 17:00, jak řekl mluvčí policie Pavel Šváb. Původní předpoklady počítaly s otevřením dálnice až před 20:00.

Kvůli akci byla od sobotního večera uzavřena dálnice D1 protínající město. V ulicích a oblastech nedaleko letiště parkovalo asi 4 150 osobních aut. Prostor byl přitom schopen pojmout ještě dvakrát více vozidel. Většina poutníků ale dorazila speciálními autobusovými linkami brněnského dopravního podniku. Do zajištění dopravy nasadila policie tisíc strážců zákona. V areálu bohoslužby ošetřili 24 lidí. Většina zkolabovala poté, co nedodržela pitný režim. Osm z nich skončilo v nemocnici. Je mezi nimi také policista, který nad ránem ve službě spadl z koně.

Po skončení mše museli pořadatelé opakovaně vyzývat poutníky, aby z areálu v Brně-Tuřanech hromadně neodcházeli. Své sektory opouštěli věřící postupně, což zabránilo obtížím. Někteří z nich se ještě zdrželi, aby se vyfotografovali s křeslem, v němž seděl Benedikt XVI. Vystoupil pro ně lidový soubor Kyjovánek, mezi jehož písněmi moderátoři citovali z dnešního papežova kázání.