Sněmovna má projednat odložené zákony, mimo jiné i náhubkový

Praha - Poslanci mají před sebou víc než stovku různých zákonů a dalších materiálů, které nestihli projednat. Podle původního scénáře měla v těchto dnech vrcholit předvolební kampaň, avšak kvůli zásahu Ústavního soudu budou poslanci mít prostor na odložené návrhy. Které vyberou, které odsunou a které přidají, to se zatím neví. Mezi nimi je i novela tzv. náhubkového zákona, která by měla přece jenom trochu uvolnit ruce novinářům. Lidé by se tak zase mohli dozvídat detaily z policejních spisů nebo údaje o obětech trestných činů. Politikům se to ale moc nelíbí.

Přesné stanovení, o kterých obětech se v médiích nesmí mluvit, nebo zavedení takzvaného institutu veřejného zájmu jsou podle autora materiálu Michaela Kocába změny, které mají novinářům opět ulehčit práci.  „Ta novela je zjevným kompromisem, nicméně je to krok správným směrem,“ komentoval návrh novely šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský.

Současná podoba zákona zakazuje od 1. dubna zveřejňovat identitu podezřelých a obětí některých trestných činů a citovat z policejních odposlechů. Sankce při porušení jsou pětileté vězení nebo pětimilionová pokuta. Obdobnou novelu, s jakou teď přichází Fischerův kabinet, už přitom dolní komora v červnu smetla ze stolu. „Měly by tam být určitě záruky proti tomu, aby nebyly zveřejňovány takzvané odposlechy, o kterých nikdo neví, že jsou skutečnými odposlechy, a ne konstrukcemi,“ míní předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Sněmovna projedná odloženou novelu náhubkového zákona (zdroj: ČT24)

Pokud novelu schválí parlament, mohla by začít platit od 1. ledna 2010.