Pencovy stránky s databází StB ode dneška nevyhledávají

Milkovice – Stránky bývalého disidenta Stanislava Pence, na kterých se dá vyhledávat v databázi StB, ode dneška nefungují. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž pohrozil až desetimilionovou pokutou a poskytovatel webového prostoru vyhledávač vypnul. Úřad se hájí tím, že postupuje v souladu se zákonem, Penc ale hrozby úřadu odmítl jako protiprávní a označil je za cenzuru.

„Podle archivního zákona se těchto materiálů StB netýká ochrana osobních údajů jako jiných materiálů,“ řekl Penc. Dodal, že jeho osobně ve věci údajného porušení zákona úřad nevyslechl a ani nepožádal o vysvětlení. Podle mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hany Štěpánkové na úřad přišly stížnosti několika lidí, že jejich údaje jsou zveřejňovány bez jejich souhlasu. „To je porušení zákona o ochraně osobních údajů. Proto inspektor úřadu upozornil providera, který zveřejňuje tyto údaje, na jeho odpovědnost,“ řekla. Dodala, že z reakce poskytovatele místa na webu je zřejmé, že si uvědomuje, co udělal.   

Internetové stránky nabízely od července unikátní databázi EZO, neboli evidenci zájmových osob. Seznam obsahující téměř 800 tisíc jmen lidí a nerozlišuje mezi těmi, kdo režimu vědomě sloužili, nebo se naopak do hledáčku StB dostali jako prověřované osoby. Penc chce nově prezentovat databázi na internetu sám, bez pronajímatele webového prostoru. Věří tomu, že se mu změnu podaří udělat během několika dnů. „Útok úřadu pak bude moci směřovat proti mně, a ne proti někomu, kdo s obsahem stránek nemá nic společného,“ řekl Penc. Odhadl, že od července měly stránky několik milionů přístupů. 

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Stránky spustil Penc letos v červenci. Ke zveřejnění seznamů ho prý přimělo chování Ústavu pro studium totalitních režimů a jemu podřízeného Archivu bezpečnostních složek. Podle Pence si monopolizují pohled na historii, zatajují informace a ke zveřejnění vybírají mediálně vděčné kauzy. Ředitel ústavu Pavel Žáček kritiku odmítl, Penc se podle něj navíc vlamuje do otevřených dveří. Elektronické registry jsou zatíženy chybami, varoval Žáček.   

Seznam s vyhledávačem obsahuje kromě jmen agentů také záznamy o důvěrnících, kandidátech agenta, a dokonce i o prověřovaných osobách. Neoficiální tzv. Cibulkovy seznamy z roku 1992 údaje o prověřovaných osobách neobsahují. Penc získal databáze v elektronické podobě od prvního, dnes už mrtvého šéfa slovenského Ústavu paměti národa Jána Langoše.

Stanislav Penc
Zdroj: ČT24