Modernizace trati Brno–Břeclav vstupuje do další fáze, výluka také

Brno – Modernizace železniční trati z Brna do Břeclavi vstupuje od středy 30. září do své třetí fáze a v souvislosti s tím se opět změní vedení regionálních vlaků. Tzv. „balíček opatření“, který připravily České dráhy, se opět dotkne především cestujících v osobních a spěšných vlacích. Dálkové spoje vyšší kategorie nebudou výlukou nijak ovlivněny a rychlíky budou jezdit o šest minut dříve, stejně jako během dosavadní fáze výluky.

Zrušeny jsou spěšné vlaky Brno–Břeclav–Hodonín (linka R5), které jsou nahrazeny autobusy. Ty jedou ve dvou liniích Brno–Hodonín a Brno–Břeclav. Cestující, kteří využívají zrušené vlaky mezi Břeclaví a Hodonínem, jsou tak odkázáni na další vlaky, protože v jejich úseku jsou spoje zrušeny bez náhrady. Autobusy také neobslouží některé zastávky mezi Brnem a Břeclaví, kde spěšné vlaky obvykle stavějí.

Naopak cestující využívající osobní vlaky mohou být s novým „balíčkem opatření“ spokojeni. Všechny spoje totiž jedou v celém úseku Brno–Břeclav, přičemž z Brna jsou vypravovány podle obvyklého jízdního řádu a v opačném směru v drobně pozměněných časových polohách. Naopak mezi Břeclaví a Hodonínem je kvůli výluce zrušen osobní vlak odjíždějící z Břeclavi v 6:09 ráno. Výluka drobně ovlivní časové polohy vlaků také na odbočných tratích ze Šakvic do Hustopečí a ze Zaječí do Hodonína.