Pro řidiče jsou v provozu dva nové úseky silnice R7

Staňkovice (Lounsko) - Od dnešního dopoledne začali řidiči využívat dva nové úseky na rychlostní silnici R7 v Ústeckém kraji. Práce na vybudování mimoúrovňového křížení silnic I/7 z Chomutova do Prahy a I/27 z Mostu do Plzně u průmyslové zóny Triangle u Žatce a rozšíření silnice I/7 na čtyřpruh v šestikilometrovém úseku z Vysočan na Chomutovsku do Bitozevsi na Lounsku firmy zahájily loni v dubnu. Náklady na obě stavby přesáhly miliardu korun.

Stát peníze vyčlenil z fondu dopravní infrastruktury, z operačního programu Doprava přispěla i EU. Firmy stavěly za plného provozu, doprava byla podle potřeby odkloněna přes objížďky.

Jedním z nejdůležitějších důvodů přestavby silnice I/7 na R7 je zajištění dopravní obslužnosti průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt a zejména strategické průmyslové zóny Žatec, Triangle, vybudované v prostoru bývalého vojenského letiště.

„Rozšíření silnice na parametry rychlostní komunikace přinese prosperitu zejména pro Mostecko, Chomutovsko a Lounsko, jež jsou z hlediska nezaměstnanosti jedněmi z nejpostiženějších regionů v zemi. Investoři vyžadují kvalitní dopravní infrastrukturu. Jen tak je nalákáme do průmyslových zón, nutně potřebujeme nová pracovní místa, například právě ve strategické zóně Triangle,“ uvedla ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Loni v červnu začaly práce na rozšíření dalšího, 2,5 kilometru dlouhého úseku silnice I/7 z Prahy do Chomutova na čtyřproudou rychlostní komunikaci R7. Obchvat obce Sulec na Lounsku vyjde na 653,89 milionu korun, termín ukončení stavby je únor 2010.

Součástí výstavby mimoúrovňové křižovatky Vysočany byla i přestavba silnice I/7 a přeložka silnice I/27 do nové trasy v délce 1 425 metrů s nadjezdem přes rychlostní silnici R7. Na silnici I/27 jsou nově vybudovány dvě malé okružní křižovatky.

Do konce roku ŘSD zadá podle ředitele chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic Renného Komínka archeologický průzkum u staveb rozšíření silnice I/7 na čtyřpruh v úsecích Droužkovice - Nové Spořice a Vysočany - Droužkovice na Chomutovsku. „Se zahájením prací počítáme v březnu příštího roku. Do té doby necháme pracovat archeology. Je to území s významnými nalezišti,“ doplnil.

Všechny stavby jsou součástí plánovaného rozšíření silnice I/7 v Ústeckém kraji od hranic Středočeského kraje, kam už vede od Prahy ve čtyřpruhu jako rychlostní komunikace R7, po Chomutov o další dva jízdní pruhy.