ČSSD stojí za Pecinou, ODS je prý hysterická

Praha - Reakce ODS na organizační změny ministra vnitra Martina Peciny je neuvážená. Na tiskové konferenci to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Personální změny jsou prý plně v kompetenci ministra. Navíc prý kroky občanských demokratů postrádají jakoukoliv logiku, protože Zajíček rezignoval sám, a nebyl tedy ministrem Pecinou odvolán. Požadavek občanských demokratů na Pecinovu rezignaci pak Paroubek označil za vydírání, při kterém si ODS bere vládu a stabilitu země jako rukojmí.

Předseda ČSSD také na brífinku poukázal na to, že náměstky měnili i ministři nominovaní na ODS, například ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která odvolala Františka Korbela z funkce náměstka pro legislativu. Do ministryně se pustil i premiér Fischer, který jí v dopise odeslaném koncem července vyčítal personální obměny na jejím úřadě s tím, že úřednický kabinet má omezený mandát.

Na včerejším grémiu se občanští demokraté shodli, že je odchod ministra vnitra Martina Peciny z vedení resortu nevyhnutelný. Pecina prý totiž svými kroky na ministerstvu nedodržuje mandát úřednické vlády. Navíc je prý nekompetentní, porušuje zákony a ohrožuje důležité projekty na ministerstvu, zopakoval po jednání grémia Pecinův předchůdce Ivan Langer.

K celému sporu došlo poté, co Pecina rozdělil pravomoci náměstka Zajíčka do dvou oblastí. Novým náměstkem pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví se stane Richard Nouza, Zajíčovi měla zůstat pouze informatika. Ten s tím ale nesouhlasil a raději rezignoval. Na tiskové konferenci pak vyzval ministra, aby Nouzovi předal do kompetence i oblast informatiky, s ohledem na lepší fungování resortu.

ODS chce schůzku kvůli mandátu Fischerovy vlády

ODS chce v pondělí jednat o mandátu Fischerovy vlády s ostatními politickými stranami i s premiérem. Předseda ČSSD ale účast na schůzce odmítl. Premiér Fischer však pokládá za nezbytné, aby se diskuse o dalším mandátu vlády účastnila i sociální demokracie. V dopise proto požádal předsedu ODS Mirka Topolánka, aby zvážil smysluplnost pondělní schůzky, když už Jiří Paroubek  svou účast odmítl. Předseda ODS v reakci uvedl, že pokud si svou neúčast ČSSD nerozmyslí, tak se schůzka uskuteční za účasti těch stran, které nedávno ve sněmovně podpořily Janotů úsporný balíček. 

Občanští demokraté uvedli, že pokud Pecina zůstane ve vládě, pak kabinet Jana Fischera při případném hlasování o důvěře nemůže počítat s hlasy ODS, strana ale nechce iniciovat hlasování o nedůvěře vládě. Také ČSSD má výhrady k některým ministrům, hlavní výtky zaznívají proti ministryni zdravotnictví Daně Juráskové. Přesto prý sociální demokraté nebudou premiéru Fischerovi navrhovat výměnu obsazení resortů. Vládu prý respektují jako úřednickou a dočasnou a jsou ochotni ji tolerovat tak, jak je, i nadále.

Na pondělní schůzce by se mohlo diskutovat i o výměnách ve Fischerově kabinetu. Premiér se k nim sice vyjadřuje zdrženlivě, ale přímo je nevyloučil. Kromě Peciny se mluví také o ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové, která se příliš nelíbí ČSSD, ministr životního prostřední Vladislav Miko zase zvažuje návrat do struktur Evropské unie a hovoří se i o výměně ministryně školství Miroslavy Kopicové či ministra dopravy Gustáva Slamečky.