Armáda koupí do Afghánistánu bezpilotní letouny

Praha - Česká armáda koupí dva komplety amerických bezpilotních průzkumných letounů RQ-11 Raven. Nákup za 20 milionů korun by se měl odehrát do konce listopadu. Jde celkem o šest letadel včetně veškerého technického zázemí, píše server iDnes.cz. Jak vyznívá ze sdělení armádního mluvčího Jana Pejška, letouny by měly být nasazeny u provinčního rekonstrukčního týmu (PRT), který působí v provincii Lógar. Podle Pejška jsou letouny Raven plně kompatibilní v rámci NATO, v jejich prospěch hovoří také kladné zkušenosti z dlouhodobého operačního nasazení v mezinárodní mírové misi ISAF.

RQ-11 Raven vyrábí firma AeroVironment. Jeho výhodou je podle serveru možnost vypustit ho pouhým hodem z ruky. V plné rychlosti může letět až 95 kilometrů za hodinu a jeho dolet se pohybuje kolem 10 kilometrů. Americké jednotky ho využívají zejména v Iráku a Afghánistánu. Kromě USA tyto stroje vlastní například dánské nebo španělské speciální jednotky. Raveny jsou poháněny elektromotorem, mají GPS a laserový značkovač, který navádí letadla na cíle.

Podle iDnes.cz ministerstvo obrany uvažovalo o nákupu moderních bezpilotních prostředků již několik měsíců. Letouny vojákům pomáhají k odhalení pastí, léček a přepadů; lze je využít ke snadnému průzkumu terénu. Armáda má zájem především o taková bezpilotní průzkumná letadla, která nevyžadují složitou a početnou obsluhu - nanejvýše dva až tři lidi. I takové malé bezpilotní letadlo přitom stejně jako větší a dražší stroje dokáže monitorovat rozlehlou oblast či rozlišit teplotu čerstvě nahrnuté zeminy od netknuté, a tím odhalit nastraženou nálož, napsal server iDnes.cz.

Video: Jak funguje bezpilotní letoun Raven