Ministerskou cenu za ekologii získali vědci, úřednice i fotograf

Praha - Ministr životního prostředí Ladislav Miko dnes rozdával resortní ceny. Výběr oceněných osobností ukázal, jak pestrá může být škála činností prospívajících životnímu prostředí. Část cen putovala i do zahraničí. Ministerská ocenění získali v pražském Divadle Járy Cimrmana například úřednice zodpovědná za ekologickou agendu v době předsednictví EU, zakladatel ekologické výchovy v Česku, ředitel firmy vyrábějící ekologicky šetrné barvy, objevitel pramenů Amazonky a amatérský fotograf.

Poslední ze jmenovaných, hudebník Dan Bárta, si společně se spoluautorem Alešem Dolným odnesl čestné uznání za publikaci Vážky České republiky. Miko tímto nově udělovaným oceněním odměnil ještě autorské týmy dalších čtyř publikací včetně ve slovenštině vydané knihy Voda pro ozdravění klimatu - Nové vodní paradigma. Autoři všech oceněných publikací dostali jako cenu solární nabíječku na mobilní telefon a diplom vytisknutý na papíře ze dřeva pocházejícího z lesa s ekologickým hospodařením.

Cenu ministra životního prostředí získalo osm osobností

Cenou udělenou in memoriam připomenul prvního československého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, za kterého přišla cenu převzít jeho žena Eva. Vavroušek podle Mika nejen položil základy české moderní legislativy v oblasti životného prostředí, ale stál u zrodu spolupráce všech evropských zemí a zemí bývalého Sovětského svazu v ochraně životního prostředí. Hlavní ocenění večera, tedy Cenu ministra životního prostředí, kterou představuje skleněný ledňáček na podstavci ze šluknovského syenitu od českých sklářů, získalo vedle Vavrouška dalších sedm osobností.

Jan Čeřovský, který v Československu inicioval a koordinoval systém naučných stezek a teoreticky i prakticky se zabýval kulturně-výchovným využíváním chráněných území, ji převzal z rukou premiéra Jana Fischera. Cenu ministra si z divadla odnesl také vedoucí katedry fyzické geografie a geoekologie na Přírodovědecké fakultě UK Bohumír Janský, který se svým týmem objevil skutečné prameny Amazonky.

Zahraničí si odneslo dvě ocenění

Do zahraničí putovaly dvě ceny. Jednu z nich získal strážce Správy Národního parku Malá Fatra na Slovensku a spoluzakladatel neziskové organizace Ochrana karpatské divočiny Miloš Majda. Pracoval na zmapování hnízdící populace orlů skalních a sokolů stěhovavých a podílí se na filmovém a vědeckém projektu Návratu rysů do volné přírody. Druhým zahraničním oceněným se stal ředitel Správy Národního parku Bavorský les Karl Friedrich Sinner. Mimo jiné za významný podíl na spolupráci v péči o přírodu ve spolupráci národních parků Bavorský les a Šumava.