Na severu Čech pracují soudy nejpomaleji v republice

Praha - Ministerstvo spravedlnosti zřejmě čeká žaloba kvůli pomalým soudům v severních Čechách. Soudit se s ním chtějí klienti zkrachovalého autoservisu. Domáhají se víc než čtvrt milionu korun. Peníze původně vysoudili na autoservisu, jenže ten během sporu, který se táhnul dvanáct let, zkrachoval.

Z banálního sporu s autoservisem se stal obrovský problém. Rodina Jany Fibikarové si nechala před čtrnácti lety opravit auto, pak už ho nikdy neviděla.

Firma tvrdila, že vůz si klienti vyzvedli a už nevrátili. Po dvanáctiletém sporu ústecký okresní soud definitivně rozhodl, že klienti servisu mají pravdu, a přiznal jim čtvrtmilionovou náhradu škody. Jenže nedostanou nic. Firma mezitím skončila v konkurzu. Přitom její někdejší jednatel Ivan Buňata stále podniká, dokonce ve stejném oboru a na stejném místě. „Nebyl jsem jediný, kdo byl schopen to vyřešit, netvrdím, že to bylo špatně, ani že to bylo dobře,“ vyjádřil se majitel zkrachovalé firmy Ivan Buňata.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Nepomohlo ani ministerstvo spravedlnosti. To sice uznalo, že řízení trvalo nepřiměřeně dlouho, peníze klientům ale nedá. „Nebyla dostatečně prokázaná souvislost mezi délkou řízení a požadovaným nárokem,“ podotkla mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke. Klienti autobazaru měli smůlu v tom, že žaloba skončila u jednoho z nejpomalejších soudů v Česku. Jen nařízení hlavního líčení trvalo soudkyni čtyři roky.

„K průtahům došlo v důsledku nedostatku soudců v té rozhodné době a soudkyně toho senátu řešila případ podle pořadí, které bylo dané stáří věci,“ řekl mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Pavel Suchý. Podle nezávislého hodnocení, které zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti, jsou nejpomalejší soudy v severních Čechách, konkrétně v Teplicích nebo v Chomutově. Naopak nejrychleji se pracuje ve Svitavách nebo Jindřichově Hradci.