Janota navrhne druhý balíček úsporných opatření

Praha - Ministr financí Eduard Janota v pořadu České televize Otázky Václava Moravce upozornil na to, že na jaře přijde s takzvaným druhým úsporným balíčkem. Připraví ho pro rok 2011 a následující léta. Chce totiž být připraven na případ, že by se politické strany po volbách nemohly delší dobu domluvit na vládě, a on by byl v tom případě znovu pověřen sestavením státního rozpočtu na příští rok. Podle ministra je nutné snížit povinné sociální výdaje státu a příspěvek na stavební spoření. V plánu je i debata o větší progresi zdanění. Nový balík úsporných opatření se podle něj neobejde bez rozsáhlé změny zákonů.

Janota nechce, aby se opakovala situace z letošního roku, kdy dolaďoval úspory ve státním rozpočtu na poslední chvíli. Úsporná opatření totiž Česko neminou ani příští rok. „Za dané konstelace zákonů v oblasti daní a výdajů se těžko bude moci škrtat,“ uvedl Janota. Podle něj je při současných povinných výdajích státu nemožné snížit v příštích letech deficit rozpočtu pod 5,5 procenta hrubého domácího produktu.

S jeho návrhem v pořadu souhlasil bývalý ministr financí a zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je třeba, aby bylo do pěti let teoreticky možné sestavit vyrovnaný rozpočet,“ uvedl. Podle něj je tento cíl dnes nesplnitelný ani při růstu HDP o čtyři procenta.

Sobotka chce, aby Janota připravil hned několik variant

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měl Janota svému nástupci v úřadu připravit několik variant, ze kterých si následně vybere strana, která zvítězí ve volbách. „Před volbami musí strany představit své programy,“ uvedl Sobotka. Vítězná strana se pak podle Sobotky postaví k Janotovým návrhům dle svého programu.

O návrhu rozpočtu se schodkem ve výši 163 miliard korun začne poslanecká sněmovna jednat nejspíš na konci října. I když ho v prvním čtení schválí, budou moct ještě poslanci měnit jeho podobu. Rozpočet na příští rok by poslanci měli schvalovat na přelomu listopadu a prosince.

ČSSD navrhuje především zvýšení daní lidem s nadprůměrnými příjmy. TOP 09 chce naopak především šetřit ve výdajích.