Němcová: Vláda nemá alternativu, obnova mandátu jí ale prospěje

Praha – První místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a představitelka občanské demokracie Miroslava Němcová v Interview ČT24 řekla, že obnovení mandátu by úřednickou vládu premiéra Jana Fischera pozičně posílilo. Zároveň nepřímo odmítla možnost, že by současný kabinet mohl padnout. Spekulace o ohrožení Fischerovy vlády vyvstaly v důsledku vyjádření předsedy ODS Mirka Topolánka. Ten varoval, že pokud vláda přistoupí na levicový program, mohli by její řady opustit ministři, které do ní ODS letos na jaře nominovala.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, který se rovněž v dubnu podílel na sestavování současného nepolitického kabinetu, v reakci vyzval Topolánka, aby ODS jasně řekla, zda chce Fischerovu vládu položit. „Nová lepší vládní sestava, která by se dokázala zhostit potřebných úkolů, se nerýsuje,“ okomentovala současný stav Miroslava Němcová. "Neumím si představit, jak by se poté (po případném pádu vlády – pozn. red.) vládlo dál. Karambolů jsme si za poslední dobu užili dost," dodala.

Mandát Fischerovy vlády…?

O obnovení mandátu Fischerovy vlády se začalo uvažovat ihned poté, co rozhodnutím Ústavního soudu a následným krokem sociálních demokratů padnul listopadový termín předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Právě datem voleb je přitom Fischerův mandát ohraničen. Premiér budoucnost svého kabinetu spojoval se schválením úsporných opatření, tzv. Janotova balíčku, který má snížit dopady hospodářské krize na českou ekonomiku. Opatření se prosadit podařilo.

Výhrady k vládě a především k ministru vnitra Martinu Pecinovi má již několik týdnů především ODS, podle níž ministr dosazený do funkce sociální demokracií překračuje své pravomoci. O dalším osudu úřednického kabinetu budou spolu s jeho předsedou jednat lídři parlamentních stran v pátek 9. října.

Interview ČT24

Němcová: Obnovení mandátu vládě vyjasní její pozici

Podle Němcové by nový mandát předsedovi vlády usnadnil jeho pozici. „Nově by definoval vládní úlohu a to, co je kabinet schopen v následujících osmi měsících zvládnout. Premiér Fischer by si zároveň otestoval svou pozici v Poslanecké sněmovně a věděl by, s jakými silami může počítat. Určitě by si ověřil i kompetenci jednotlivých ministrů k tomu, zda by zvládli ve vládě i delší časové období a zda by uměli přijít s nápady, která dají nadcházejícím osmi měsícům obsah,“ vyjmenovala důvody k obnovení mandátu Němcová.

Za hlavní náplň budoucího působení úřednického kabinetu Němcová považuje změnu Ústavy ČR. Kdo by chtěl svrhnout vládu, musel by to udělat s tím, že v Poslanecké sněmovně již má garantovanou většinu hlasů pro vznik vlády nové.