Václav Cílek: Jenom vyslovuji, co vidím kolem sebe

Praha – Včera byla po desáté udělena Cena Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Ocenění je určeno pro učence, který překračuje rámce jednotlivých oblastí zkoumání a přitom dokáže své objevy neotřele vysvětlit. Letošním držitelem ceny se stal šéf Geologického ústavu Akademie věd a spisovatel Václav Cílek. „Snažíte se pochopit především pro sebe, co se se světem děje. Výsledky svého pochopení nějak publikujete dál a najednou zjišťujete, že to ostatní lidi také zajímá. Protože to je vaše cesta světem,“ popisuje svá zkoumání Cílek. Sám sebe chápe podobně skromně: „Necítím se být velkým objevitelem nebo avantgardistou. Jenom vyslovuji to, co vidím kolem sebe.“

Oceněný Cílek s úsměvem přiznal, že chtěl ovace nejprve odmítnout: „Uvědomil jsem si ale, že hodní lidé, kteří mě navrhli, by se cítili zrazeni. A také jsem si říkal, že když se ta cena dá někomu nehodnému, jako jsem já, více se vyzáří ti další lidé, kteří už to dostali.“

V uplynulých letech cenu obdrželi například italský spisovatel Umberto Eco, český filozof Zdeněk Neubauer, americký ekonom Robert B. Reich, polský sociolog Zygmunt Bauman nebo český psychiatr Stanislav Grof. Cena VIZE 97 je určena člověku, který svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti a napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury.

„Já si ho velmi vážím, protože to je člověk, který sice vzešel z exaktní vědy, ale překročil její uzavřený rámec. Prochází krajinou. Myslím si, že přesně odpovídá smyslu naší ceny, kterou dnes dostává,“ uvedl na Cílkovu adresu dramatik Václav Havel.

Kéž by česká společnost a věda měly takových Cílků více

Rozhled Václava Cílka je opravdu široký. Zabývá se klimatologií, filozofií, psaním i překladem knih. Je také známým popularizátorem vědy, přičemž v jeho textech se snoubí přesahy k religionistice, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. „Člověk je zvídavý. To znamená, zajímá vás svět a hodně čtete. A vytváříte si obrázek o světě a o aktuálních problémech,“ říká k tomu Cílek. Kéž by česká společnost a věda měly takových Cílků více, zaznělo při předávání ceny.