Školské odbory předaly v Senátu petici proti snižování platů

Praha – Skoro 76 tisíc podpisů sebraly školské odbory na petici proti snižování učitelských mezd i peněz na vzdělávání. Dnes jí předali ji senátorům a chtějí, aby se jí už zítra zákonodárci zabývali. Podle vládního úsporného balíčku mají totiž kantoři, stejně jako další státní zaměstnanci, přijít o čtyři procenta platu. Platy učitelů přitom doposud jenom rostly.

„Pro nás je nepřijatelné, aby se škrtalo v kapitole školství, aby se potažmo snižovaly tarifní platy zaměstnanců a aby se snižovaly prostředky na pomůcky, učebnice a vzdělávání pedagogických pracovníků,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík. Podle něho by na plánovaných škrtech stát ušetřil zhruba čtyři miliardy korun, což je zhruba stejně, kolik stojí stavba tříkilometrového úseku dálnice. Jenomže úspory na platech učitelů budou znamenat další odchody schopných kantorů a ztrátu motivace.

Pokud by ke snížení platů skutečně došlo, pedagog s průměrným platem 24 tiscí korun by přišel o necelou tisícovku měsíčně. V některých případech by to podle Dobšíka mohlo být i 1500 korun. Zda učitelé plánují kvůli případnému poklesu platů stávkovat, Dobšík nepotvrdil, ani nevyvrátil. Alespoň trochu polepšit by si mohli mimopražští učitelé – těm totiž ministerstvo školství slibuje několik miliard z evropských fondů, které by mohly jít i na platy učitelů, ale jen za práci navíc. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Ředitelé si stěžují, že už teď mají problém sehnat mladou učitelku, natož učitele. Nástupní plat ve školství je zhruba 15 tisíc korun hrubého, takže i když některý učitel nastoupí, většinou ve školství dlouho nevydrží. „Nedivme se, jestliže v dnešní době mají muži učitelé uživit rodinu, tak prostě nepůjdou do škol,“ domnívá se předseda Asociace profese učitelství František Tomášek.   

Petici od školských odborů v Senátu převzal předseda výboru pro vzdělání, vědu, kulturu a petice Jaromír Jermář (ČSSD). Slíbil, že peticí se bude zabývat jak výbor, tak i Senát. „Můžeme přijmout nějaké usnesení, kde doporučíme vládě či Poslanecké sněmovně, aby otázka školství či vzdělávání byla náležitě doceňována i v otázce ekonomické. Já sám ho budu iniciovat, ale chci, aby to bylo usnesením výboru,“ uvedl Jermář. 

Sněmovna koncem září na návrh vlády schválila snížení platů o čtyři procenta pro ústavní činitele a zaměstnance veřejné sféry, kam patří i učitelé. Premiér Jan Fischer později slíbil, že bude se zástupci pedagogů i s dalšími představiteli veřejné správy o snížení platů ještě jednat. Snižování platů bylo součástní úsporného balíčku a mělo by v rozpočtu pro příští rok ušetřit asi sedm miliard korun.