Trest pro strojvůdce z nehody v Paskově padne zítra, žalobce žádá 3 roky žaláře

Frýdek-Místek - Soud ve Frýdku-Místku odročil jednání se strojvedoucím Zdeňkem Janouškem, který měl zavinit únorovou srážku vlaků v Paskově na Frýdecko-Místecku. Verdikt by měl padnout ve čtvrtek po poledni, státní zástupce pro strojvedoucího žádá nepodmíněný trest. Při nehodě se zranilo 56 lidí, z toho tři těžce. Muž čelí žalobě z obecného ohrožení. Na jednokolejné trati nepočkal na příjezd osobního vlaku z Ostravy, se kterým se měl ve stanici křižovat. Červené světlo, které svítilo, strojvůdce přehlédl a vlaky se srazily. V obou jelo přes 200 lidí.

„Tu červenou viděl přibližně na tři sta padesát metrů. Byla tam, byl tam dobrý rozhled,“ komentoval situaci mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Obžalovaný vlakvedoucí minulý týden u soudu nedokázal vysvětlit, proč přehlédl červené světlo. Prý si nic nepamatuje. Sám utrpěl poranění hlavy. Svého činu lituje a poškozeným poslal písemnou omluvu. Podle jeho obhájce k nehodě nemuselo dojít, kdyby České dráhy ve stanici Paskov nezrušily výpravčího. Dráhy ale trvají na tom, že stanice Paskov je bezpečná i bez něj.

Podle žalobce Janoušek závažným způsobem porušil své povinnosti strojvedoucího. Muži hrozí za obecné ohrožení vězení od tří do deseti let, státní zástupce navrhuje sazbu z dolní hranice. S tím ale nesouhlasí advokát obžalovaného. Podle něj za nehodu mohou i opatření Českých drah, které převádějí část povinností při odbavování vlaku z výpravčího na vlakovou četu. „Opatření jsou necitlivá a neuvážená a nevedou ke zvýšení bezpečnosti na železnici,“ řekl.

Nehoda se stala 16. února ráno asi půl kilometru před železniční stanicí v Paskově na Frýdecko-Místecku. Janoušek, strojvedoucí motorového vlaku jedoucího od Paskova do Ostravy, podle policie nepočkal na příjezd osobního vlaku z Ostravy, s nímž se měl ve stanici křižovat. Podle výsledku policejního vyšetřování obžalovaný strojvedoucí stihl před nehodou zatáhnout rychlobrzdu, a snížil tak rychlost ze 70 kilometrů v hodině na 41 kilometrů v hodině. „Tím jednoznačně zmírnil následky srážky,“ řekl už dříve mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.