Skládka na Táborsku hasičům stále odolává - ohnisko je hluboko

Tábor - Už skoro 30 hodin bojují hasiči s mimořádně rozsáhlým požárem skládky v Želči na Táborsku. Od středy se ale situace výrazně zklidnila, dva hektary skládky, které oheň zasáhl, už hasiči pokryli téměř metrovou vrstvou hlíny a písku. Přesto bude trvat ještě několik dní, než se podaří ohnisko požáru kompletně uhasit. Situace se na místě zkomplikovala včera odpoledne, kdy plameny zasáhly i východní část areálu. Hasičům pomáhá vojenská technika i speciální vodovodní systém.

Skládka pořád hoří, byť už plameny na povrchu vidět nejsou. Dva civilní a jeden vojenský bagr rozhrabávají horkou vrstvu na povrchu tak, aby se voda dostala blíže k ohniskům požáru. Na druhé straně areálu nákladní auta zasypávají hlínou místa, která již jen doutnají, aby tím docílili udušení požáru.

Hasiči lijí do skládky okolo 5000 litrů vody každou minutu, a to díky speciálnímu potrubí. Dosud už spotřebovali přes devět tisíc kubíků. Přes noc se jim navíc podařilo vyřešit dva svízelné problémy – zejména hrozilo, že vyprázdní celý chovný rybník. Nakonec se ale podařilo přivést vodu z výše položených vodních nádrží. Druhou komplikací pak byla přeplněná jímka na zachytávání kontaminované vody ze skládky. Nakonec se ji ale podařilo vyprázdnit.

Živý vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Jednodušší i levnější by bylo nechat skládku dohořet, to ale v tomto případě nejde. Svozové firmy na místo ročně dovezou asi 50 tisíc tun odpadu. Pokud by se nechala skládka vyhořet samovolně, trvalo by to podle odborníků asi měsíc. Už nyní je přitom ve vzduchu zvýšený obsah nebezpečných látek.

Požár skládky na Táborsku
Zdroj: ČT24