Fischerova „druhá“ vláda má podporu většiny parlamentních stran

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek dnes konstatoval, že nutnou podmínkou pro plné fungování „druhé vlády“ Jana Fischera je podpora všech demokratických stran. ODS deklarovala svou podporu Fischerově úřednické vládě bez ohledu na to, jak se zachovají ostatní politické strany. Situace ve sněmovně totiž podle Topolánka neumožňuje jiné řešení. Občanští demokraté proto nebudou mít pro jednání o mandátu vlády žádné personální podmínky. O mandátu vlády, která byla původně koncipována jako překlenovací do předčasných říjnových voleb, budou zástupci parlamentních stran jednat s Fischerem v pátek. Předseda ČSSD Jiří Paroubek diskusi o personálních změnách nevyloučil, smysl schůzky s Fischerem ale vidí hlavně ve výměně názorů. Fischerovu vládu podporuje i TOP 09 a Strana zelených.

„Situace v poslanecké sněmovně nyní neumožňuje pro dalších 8 měsíců jiné řešení než prodloužení mandátu Fischerově vládě. Tato druhá Fischerova vláda musí mít přesně určený program, musí naplno fungovat a být odpovědná při běžných exekutivních úkolech. Občanští demokraté považují za důležité pro stabilitu České republiky, aby obnovený mandát vlády vycházel z dohody všech demokratických parlamentních stran,“ konstatoval Topolánek.

Některá doporučení Fischerově vládě:

  • Prosadit návrh státního rozpočtu na rok 2010 v souladu s balíčkem protischodkových opatření a připravovat návrh státního rozpočtu na rok 2011
  • Zajistit co nejefektivnější čerpání prostředků Evropské unie v letech 2010-2013 a připravit čerpání z fondů pro léta 2014-2020 s maximálním počtem pěti operačních programů
  • Předložit legislativní návrhy přijatelné bez konfliktního projednávání ve sněmovně
  • Navrhnout a realizovat klíčová protikrizová opatření v oblastech, jakými je třeba zdravotnictví a zaměstnanost
  • Dokončit elektronizaci veřejné správy (CzechPoint a datové schránky)
  • Navrhnout redukci státní správy

Předseda ODS rovněž vyslovil několik doporučení pro další vládní agendu pro oblasti státní správy, kterými by se podle jeho názoru musela zabývat jakákoli vláda. „Nejde o podmínky pro toleranci druhé vlády Jana Fischera. ODS naznačuje problémy a úkoly, jakými by se musela zabývat každá vláda v následujících osmi měsících,“ uvedl Topolánek.

Paroubek: Topolánek by měl být skromný a mlčet

Sociální demokraté sdělí své návrhy k programovému prohlášení vlády až poté, co si vyslechnou návrhy vlády samotné. Priority, s nimiž pak půjde předseda ČSSD Jiří Paroubek na jednání, ale ještě projedná s vedením ČSSD. Šéf sociálních demokratů také podle svých slov doufá, že současný vstřícný přístup ODS k vládě „není jen chvilkovým rozmarem a záchvatem odpovědnosti a že bude možné na tomto základě od příštího týdne začít jednání s těmi stranami, které vyjádřily Fischerově vládě důvěru v Poslanecké sněmovně a které se podílely na jejím vytvoření, to znamená se zelenými a s ODS“.    

Paroubek nevyloučil diskusi o personálních změnách, ale rozhodně se ohradil proti zrušení funkce ministra pro evropské záležitosti. Topolánek by měl podle něj být skromný a mlčet s ohledem na to, jak senátoři ODS zkomplikovali stížností u Ústavního soudu ratifikaci Lisabonu. Odstranění slabin vlády požadované Fischerem bude podle svých slov podporovat. Soudí ale, že se o personálních věcech bude hovořit až příští týden. Smysl páteční schůzky vidí předseda ČSSD hlavně ve výměně názorů, která podle něj nikdy neškodí.

Zelení: Vláda by neměla prezidentovi dovolit jet na jednání o klimatu

Vláda Jana Fischera by měla podle Strany zelených do voleb naplnit sedm úkolů. Kabinet by například měl připravit normu upravující hospodaření politických stran, navrhnout zavedení stropů pro volební kampaně a připravit normu zvyšující transparentnost veřejných zakázek. Kabinet by měl pracovat i na změně volebního zákona tak, aby už nepoškozoval malé strany. „Měla by se také snažit o co největší naplnění doporučení, která přinesla Národní ekonomická rada vlády,“ uvedl předseda zelených Ondřej Liška.

Vláda by se podle zelených měla zasadit i o zachování územních limitů těžby uhlí a odpis zásob. Kabinet by se měl pokusit změnit závislost české energetiky na Rusku a konstruktivně se postavit k nové celosvětové dohodě o snížení emisí skleníkových plynů. Zelení proto požadují, aby vláda nedovolila prezidentovi Václavu Klausovi jet na jednání o klimatu v Kodani. Poslanec Martin Bursík se domnívá, že by měl do Kodaně jet premiér Jan Fischer, nikoli prezident, který má podle něj na klimatickou změnu „neobvyklé názory“.

TOP 09 vadí střednědobý rámec rozpočtu

Podporu vládě vyjádří i TOP 09. Konkrétní podmínky a výhrady si ale schovává až na páteční jednání. Miroslav Kalousek ale už dnes uvedl, že má strana problém s přílohou rozpočtu: „Nejsme schopni se smířit s jeho přílohou, což je střednědobý rozpočtový výhled.“