V Libereckém kraji klesl počet smrtelných nehod

Liberec - Podle policejních statistik v Libereckém kraji zemřelo v prvních třech čtvrtletích letošního roku při nehodách 19 lidí, což je o čtyři méně než ve stejném období loni. Od začátku ledna do konce září ubylo i havárií s těžkými zraněními, naopak mírně vzrostl počet lehkých zranění. Více smrtelných nehod je letos pouze na Semilsku. Jejich počet stoupl z loňské jedné na letošní tři. Na Českolipsku a na Liberecku počet obětí klesl, a to z 13 na osm a z pěti na čtyři. Na Jablonecku zemřeli při haváriích stejně jako loni čtyři lidé.

O nekázni motoristů při cestách Libereckým krajem vypovídá například měření rychlosti na devíti pevných radarech v Turnově a v nedalekých obcích Ktová a Radvánovice. V září tam na frekventovaných silnicích překročilo povolenou rychlost přes 2000 řidičů. Na průtahu Turnovem jel jeden z nich na povolené „osmdesátce“ rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Nejnebezpečnějším okresem kraje je letos Českolipsko. Podle českolipské policejní mluvčí Ivany Balákové tudy vedou důležité komunikace s velmi hustou dopravou. Přes Českolipsko míří motoristé na Mladou Boleslav, Prahu, Liberec, Děčín a Varnsdorf.

„Na Českolipsku jsou vážné nehody rozprostřeny po celém okrese. Příčiny často pramení z nekázně řidičů. Například ve středu jel v Zákupech řidič Audi A3 na mokré vozovce nepřiměřenou rychlostí. V zatáčce ztratil kontrolu nad řízením, projel plechovým plotem, narazil do kontejneru a nakonec i do zdi. Jeho manželka utrpěla těžké zranění hlavy,“ dodala Baláková.

V Libereckém kraji se letos na silnicích objevuje více policejních hlídek než loni. Na kontroly se nasazují i příslušníci ze skupiny dopravních nehod, kterým ubyla práce. Řidiči od 1. ledna nemusejí na policii ohlašovat lehčí havárie bez zranění, při nichž škoda na jednom vozidle nepřesahuje 100 000 korun.

V Libereckém kraji zemřelo loni na silnicích nejméně lidí za posledních sedm let. Při haváriích přišlo o život 39 lidí, což je o šest méně než v letech 2007 a 2006. Oproti tragickému roku 2003 klesl počet mrtvých o 29. Policejní statistiky ale nevypovídají o bilanci nejzávažnějších nehod úplně přesně. Uvádějí se v nich pouze oběti, které zemřely do 24 hodin po havárii.