Slovenští železničáři budou mít svatou patronku

Bratislava – Patronkou slovenských železničářů se dnes stane sv. Kateřina Alexandrijská. Slavnostní mše, při níž bude tato skutečnost vyhlášena, začne před jedenáctou dopoledne v bratislavském technickém muzeu, a bude ji celebrovat trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Informovali o tom slovenský dopravce ZSSK a konference slovenských biskupů.

S prohlášením sv. Kateřiny za patronku slovenských železničářů souhlasila již loni vatikánská Kongregace pro Boží kult a disciplínu svátostí. Dnes předá její dekret trnavský arcibiskup zástupci slovenského ministerstva dopravy.

Prohlášení sv. Kateřiny za patronku železničářů je stvrzení dávné tradice. Za patronku železničářů považovali tuto mučednici v Polsku již v 19. století, odtamtud se její uctívání rozšířilo i na Slovensko.

Samotná sv. Kateřina ovšem nemá s železnicí mnoho společného. Podle legendy žila na konci 3. století. Její moudrost a krása měla zaujmout římského císaře Maxentia, Kateřina ale odmítla jeho nabídku k sňatku. Na císařův rozkaz poté byla popravena. Bývá zobrazována v kole, v němž ji Maxentius nechal lámat, kolo se ale rozpadlo. Vedle polských a slovenských železničářů byl obdivovatelem sv. Kateřiny například český král Karel IV.