Královéhradecký kraj zruší více vlaků, než ministerstvo čekalo

Hradec Králové – Výrazné škrty v železniční dopravě, které ohlásil Královéhradecký kraj, jsou podle ministerstva dopravy přehnané. Kraj zdůvodnil omezení tím, že na placení regionálních vlaků dostane od ministerstva méně peněz než letos. Státní úřad ale tvrdí, že snížení jeho příspěvku není tak zásadní, aby musel kraj zrušit celou desetinu vlaků.

Celkem ujedou regionální vlaky v Královéhradeckém kraji v příštím roce asi o 600 tisíc kilometrů méně než letos. Škrty se dotknou takřka všech tratí, často také přibudou přestupy. Podle ministerstva dopravy je ale omezení přehnané, ačkoli úřad přiznává, že dá kraji příští rok menší příspěvek na dorovnávání ztráty z regionální železniční dopravy.

„Pokud kraj hovoří o deseti procentech, je to pro nás překvapivé číslo – poměrně vysoké. Průměrně jsme se dohodli na tom, že budou spoje kráceny přibližně o jedno, maximálně o dvě procenta,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Kraj se hájí tím, že sice zruší desetinu vlaků, ale odpovídajícím způsobem posílí autobusy. „Veškeré výpadky drážní dopravy nahradíme autobusy,“ uvedl radní Josef Ješina. Autobusy jsou pro objednatele výhodnější zejména na tratích, kde nejezdí dlouhé vytížené vlaky, nýbrž jenom jeden malý motorák.

Se škrty nejsou spokojeny ani obce a jejich obyvatelé. Přes příslib autobusů se například obávají, že se nedostanou do práce. „Nedostaneme se do Staré Paky a nebudeme mít vlakové spojení směrem na Trutnov,“ upozornil starosta Sobotky Stanislav Tlášek. Podobně se vyjadřují cestující, kteří mají pocit, že krajští úředníci vlakem vůbec nejezdí a nedělá jim tak problém zrušit i vytížené spoje.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)