Boj proti extremistům: Policie se zaměří na jejich finance

Praha - Ministerstvo vnitra a policie chtějí ekonomicky ochromit ultrapravicové extremisty. Rázné omezení přístupu k finančním prostředkům je nejlepší cesta, jak přirozeně toto hnutí utlumit a jejich aktivity minimalizovat. Dnešním Lidovým novinám to sdělil jeden z čelných představitelů ministerstva. Radikálové v současné době prý disponují tolika penězi, že si mohou dovolit najímat drahé advokáty, kteří jim přímo při jejich akcích radí, jak postupovat, aby neporušili zákon.

Například známá pražská právnička Klára Slámová se účastnila jako pozorovatelka koncertů, které extremisté pořádali. „Ti právníci to nedělají z žádného entuziasmu nebo zájmu o věc. Mají za to velmi slušné peníze,“ uvedl zdroj z ministerstva vnitra (MV). Pokud nedostanou dobře zaplaceno, nebudou se tím zabývat, dodal.

Policie se v posledních měsících také více zaměřuje na příslušníky tuzemské neonacistické scény. Nejrozsáhlejší razie proti ultrapravicovým radikálům v poslední době se odehrála v letošním červnu. Bylo při ní zatčeno a obviněno z propagace hnutí potlačující práva a svobody občanů deset lidí. Pět z nich je stále ve vazbě. Šlo především o organizátory koncertů, které slouží jako stálý zdroj příjmů ultrapravicových skupin.

Dělnická strana může na volbách vydělat až 7 milionů

List také poukazuje na problematiku financování Dělnické strany (DS). Pokud by tato strana ve volbách do sněmovny získala přes jedno a půl procenta hlasů, dostala by od státu zhruba sedm milionů korun. „Pak by bylo těžké nás zastavit. Měli bychom prostředky na mnohem větší propagaci než doposud,“ řekl její předseda Tomáš Vandas.

Letošní eurovolby DS vynesly přes 700.000 korun. MV a policie si tuto skutečnost uvědomují. Pokusit se co nejrychleji DS zakázat u Nejvyššího správního soudu je proto nejspolehlivějším řešením.

Předseda extremistické Dělnické strany Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24