Expert: Testy DNA poslaly za mříže nejméně 20 nevinných

Praha – Soudní znalci a odborníci odhadují až desítky nevinných lidí v českých věznicích, kteří byli pravomocně odsouzeni na základě špatné nebo chybějící analýzy DNA. Příčinou omylů přitom není její nespolehlivost, ale špatný sběr biologických stop na místě činu nebo jejich chybné zpracování. Policie i soudci taková nařčení odmítají. Česko zůstává jednou z mála evropských zemí, která dosud nemá zákon o DNA.

Forenzní expert na genetiku Daniel Vaněk odhaduje, že spodní hranice neoprávněně odsouzených na základě DNA testů se pohybuje někde na dvaceti osobách. Specialista Vaněk mluví také o případech, kde policie klíčové biologické stopy vůbec nevzala. „Netvrdím nic jen tak, já pro to mám hmatatelné důkazy. Jde vlastně o případy, které jsem sám zpracovával,“ řekl ČT soudní expert.

Za kritiku se postavil také profesor z Ústavu hematologie a krevní transfuze Radim Brdička. „Dokonce se zjistilo, že příčina neshody výsledků je nejčastěji způsobena tím, že se vzorky popletou, špatně označí a podobně,“ konstatoval ústavní profesor genetiky. Primář soudně lékařského oddělení českobudějovické nemocnice František Vorel soudí, že se skutečně taková čísla stoprocentně vyloučit nedají, osobně by si ale netroufl odhadovat.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Přestože v řadě případů znamená analýza biologických stop klíčový důkaz o vině či nevině podezřelého, Richard Klíčník z ministerstva spravedlnosti upozorňuje, že soud bere při rozhodování o vině v potaz další relevantní důkazy. Ministerstvo vnitra dokonce vyjádřilo názor, že celé prohlášení odborníků je spekulativní a není podloženo žádnými konkrétními důkazy.