Za krádež na hřbitově v Terezíně padly tresty od 3,5 do 4,5 roku

Litoměřice - Litoměřický okresní soud dnes poslal Libora Mirgu, Miroslava Daňa a Petra Hricka na 4,5, čtyři a 3,5 roku do vězení za krádež 824 bronzových destiček z náhrobků obětí nacismu na Národním hřbitově v Terezíně. Rozsudek není pravomocný, obhájci si nechali lhůtu na odvolání. Destičky muži ukradli loni v dubnu a prodali je do sběrny v Nehasicích na Lounsku za 50 až 60 tisíc korun. Policie ve sběrně našla jeden pytel s úlomky destiček, ostatní se ztratily. Památníku způsobili škodu přes 1,7 milionu korun.

Soud poslal všechny tři muže do vězení v jejich nepřítomnosti. Daňo je ve vazbě, ale je nemocný a souhlasil s tím, aby se líčení konalo bez něj. Během jednání přiznal, že do sběrny spolu s Mirgou a Hrickem destičky dovezl, tvrdil ale, že je neukradl. Jeho obhájce proto požadoval, aby dostal podmínku za spolupodílnictví.

Dva z odsouzených jsou v Londýně

Hricko a Mirga jsou podle policie v Londýně. Oba vinu popírali, z krádeže je obvinil Daňo. Jejich obhájci u soudu tvrdili, že důkazy neprokazují vinu, a požadovali jejich zproštění. Podle soudu ale existuje dostatek důkazů, které svědčí o jejich vině.

U soudu dnes vypovídal muž, který destičky od trojice ve sběrně vykoupil. Uvedl, že udělal chybu, protože po žádném z nich nechtěl doklady, podle jeho slov kvůli tomu, že to chtěli na fakturu. Zároveň ale přiznal, že peníze, které mužům za bronz dal, nejsou v účetnictví firmy. Podle něho bronz muži přivezli dvakrát v pytlích, které téměř nekontroloval, ale majitel prý kvůli nim chtěl volat policii. Noc před tím, než do sběrny policisté dorazili, údajně někdo pytle s destičkami ukradl, ve sběrně zůstal jediný, který byl na jiném místě. 

Celý hřbitov se památníku podařilo opravit letos v dubnu, bronzové destičky nahradil napodobeninami z umělé hmoty potažené bronzem. Hřbitov již také střeží kamery a je osvětlený.