13letou dívku z Domažlicka znásilnili dva spolužáci

Domažlice - Třináctiletou dívku z Domažlicka cestou ze školy znásilnili dva její spolužáci. Uvedlo to dnešní Právo. Případ vyšetřuje od minulého týdne policie. Je ale možné, že k činu došlo už v září. Bližší informace kvůli nízkému věku podezřelých ale nechce sdělit. Podle deníku dívku oslovili dva stejně staří spolužáci na autobusové zastávce a nabídli se, že si chvíle čekání zpříjemní procházkou v blízkém parku. Tam prý dívku brutálně znásilnili a poté i přinutili, aby o sexu mlčela. Děvče se údajně ale prořeklo před kamarádkou, která vše řekla třídní učitelce.

Od vedení školy se o údajném znásilnění dozvěděla i pětačtyřicetiletá žena, která má dívku v opatrovnické péči. Podle ní je její osvojená romská dcera fyzicky i rozumově pozadu. „Narodila se už v šestém měsíci těhotenství. Ve čtyřech letech, kdy jsem si ji brala z kojeneckého ústavu, měla mozek vyvinutý jako jednoleté dítě,“ uvedla.

Opatrovnice dívky:

„Kamarádka jí řekla, že se to musí hlásit a šly to nahlásit učitelce. Ta to oznámila řediteli a ten mi to zavolal. Hned jsem se rozklepala…“

Vstup Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

I když jsou z činu podezřelé děti mladší 15 let, neznamená to, že jsou zcela beztrestné. Pokud obecně policie nějaký takový případ uzavře a jako viníka označí nezletilé dítě, může se dostat k soudu před speciálně vyškoleného soudce. Soudce pak může dětem mladším 15 let uložit pouze tři druhy opatření - dohled probačního úředníka, zařazení do terapeutického nebo psychologického programu ve středisku výchovné péče a třetí, to nejpřísnější, je ochranná výchova, kdy je dítě umístěno do zařízení se specializovaným režimem. Opatření trvají do 18 let, lze je prodloužit až do dovršení 19 let.