Sametový svátek nabízí výstavy, besedy i shromáždění

Praha – U příležitosti dvacátého výročí začátku sametové revoluce se uskuteční série výstav, koncertů a dalších akcí po celé republice. Česká televize na dnešek připravila „přímý přenos z minulosti“, komponovaný vzpomínkový pořad, jehož vrcholem bude cyklus "Albertov 16:00" rekonstruující okamžiky studentského pochodu. Michal Prokop, moderátor a účastník sametové revoluce, bude ve studiu zpovídat pozvané hosty z obou stran tehdejší barikády. Mezi jinými byli sezváni Václav Havel, Miloš Jakeš, Valtr Komárek, Petr Pithart, Milan Kňažko, Miroslav Štěpán, Šimon Pánek či Vasil Mohorita. Večer pak program doplní premiéry dokumentů; například ten o Ludvíku Zifčákovi uvede přímo režisér Igor Chaun.

V budově Senátu je už od včerejška k vidění výstava "Cesta z okovů", jejímž cílem je navodit atmosféru pádu režimu. Právě v těchto prostorách se dnes uskuteční mezinárodní konference se zástupci parlamentů zemí, které byly součástí východního bloku. Čestnými hosty budou Václav Havel, Šimon Pánek či Alexandr Vondra.

Největší akcí bude ale asi setkání na Albertově, na které bude navazovat vzpomínkový průvod kopírující původní trasu ze 17. listopadu 1989. Program začne ve tři hodiny reflexí současnosti tehdejšími i současnými studenty. Studentská iniciativa Inventura demokracie zde přednese prohlášení, které během roku vytvořila se studenty několika vysokých škol. Šimon Pánek pak představí hosty ze zahraničí, převážně ze zemí s totalitní vládou. Atmosféru se naopak budou snažit odlehčit umělci David Koller či Cirkus Ponorka. Po následném průvodu bude akce pokračovat přímo na Národní třídě koncertem "20 let bez opony". Zde vystoupí další výrazné osobnosti hudební scény, v čele s Vladimírem Mišíkem, Vladimírem Mertou nebo třeba Danem Bártou.

Zhruba v tu samou dobu, od 18:30, proběhne na Václavském náměstí finální akce Inventury demokracie zvaná "20 let svobody – co dál?", která by měla nabídnout studentský happening, scénky, hudbu a celkové zhodnocení celoroční činnosti. Organizátoři akce by podle svých slov rádi využili tohoto dne nejen k „mejdanu“, ale i k zamyšlení nad tím, co naší demokracii schází.

Stejný prostor hodlá v odpoledních hodinách využít i aktivista Jan Šinágl a hnutí Nespokojení občané. Občanská iniciativa D.O.S.T. se chystá uspořádat akci "Společně proti Bruselu" v ulici Na Příkopě před bankou ČSOB.

Jenom v Praze se otevírá více než pět nových výstav s listopadovou tematikou

Centrum současného umění DOX nabízí hned tři výstavy. "Zítřek začíná včera"srovnává minulé a současné metody přesvědčování na příkladu politické reklamy, volební agitace současných politických stran a komerční reklamy. Důležitou součástí výstavy jsou práce umělců nejmladší generace. Druhá výstava "Společnou cestou" rekapituluje umělecké výstavy a akce doby normalizace formou plakátů a katalogů. Třetí instalací je pak "Evidence zájmových osob. StB", která trochu kontroverzně vystavuje seznam jmen, jež měla StB  evidenci (jak pracovníků, tak cílů) a dokazuje tak obludnost komunistického systému.

Dnešní den startuje i další tematická výstava dosud nepublikovaných fotografií a dokumentů "Albertov 1989" z dvacet let starých studentských protestů, následné stávky a vzniku Občanského fóra. Pořádá ji Přírodovědecká fakulta UK ve spolupráci s Ústavem dějin přímo na Albertově.

Pozadu nezůstává ani Národní muzeum, které otevírá pro veřejnost přímo v budově bývalého Federálního shromáždění výstavu "Za svobodu! / Be free!" určenou zejména mladým lidem, kteří už dobu komunismu nezažili. První část se věnuje represivním padesátým letům, druhá pak období normalizace. Uvolněnější šedesátá léta jsou záměrně vynechána – muzeum chystá samostatnou expozici.

Další akce se uskuteční i v ostatních městech republiky. V Brně se bude konat lampionový průvod, v Olomouci happening s koncertem. V Plzni se ulice Bedřicha Smetany promění v "ulici Totality", kde bude možno nakupovat podpultové zboží za staré ceny.