Dětský čin roku zná své vítěze

Praha - Záchrana lidského života, pomoc rodině, jiným dětem nebo přírodě. To všechno dokázaly děti, které se staly letošními vítězi projektu Dětský čin roku. Na Staroměstskou radnici si pro dárky přišel i jedenáctiletý Michal, který zachránil život své mamince. Spolu s ním převzalo na Staroměstské radnici v Praze ceny i dalších šest dětí, které vykonaly nějaký dobrý skutek. Soutěž pořádá nadační fond Dětský čin roku. Chce tak podpořit děti, které se nebály pomoci. Do pátého ročníku soutěže se zapojilo přes 14 000 dětí, nejvíce výherců je ze základní školy při brněnské fakultní nemocnici.

V polovině prázdnin si Michal hrál v posteli a uslyšel velkou ránu. Seběhl dolů a našel maminku ležet pod schody. Omdlela a pádem si prorazila lebku. „Ona ležela takhle a tady vedle ní byla krev, tak jsem šel zavolat taťkovi a říkal, co se stalo a pak jsem zavolal záchranku 155,“ prohlásil statečný Michal Procházka. Jak se zachovat, se Michal podle svých slov naučil ve škole při zdravovědě.

Diplom získávají i děti za každodenní pomoc nemohoucím lidem

Dětský čin roku (zdroj: ČT24)

Ocenění ale dostaly i děti, jejichž příběhy jsou obyčejnější. „Taky podporujeme ty, které se dotýkají běžného života, toho každodenního, aby společnost jako taková byla lepší,“ řekl Ján Živný, předseda Nadačního fondu Dětský čin roku. Třeba Denisa chodí pomáhat cizí staré paní. Obstarává nákupy, léky a povídá si s ní. „Sedět u počítače je hrozně nudný – jen tam sedět, u Zdeny můžu chodit, učit se a tak,“ míní desetiletá Denisa Kalinová.

Příběh o dobrém skutku sebe nebo svého kamaráda poslalo do soutěže 608 dětí. Z nich pak v každé kategorii vybrala porota pět nejlepších, o nichž mohla na internetu hlasovat veřejnost. V kategorii Pomoc v rodině získal nejvíc hlasů příběh patnáctiletého Michala Šebesty. Ten popsal, jak se věnuje své babičce, která po amputaci nohy nemůže dělat tolik věcí jako dřív.