Po gorilách z Prahy budou on-line i orangutani ze Dvora Králové

Praha – Od dnešního odpoledne budou lidé moci v přímém přenosu na stránkách Českého rozhlasu sledovat čtyři orangutany v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. V rámci projektu Příbuzní budou v nově postaveném pavilonu zvířata snímat čtyři kamery, jedna z nich bude otočná. Projekt je zatím časově neomezený. Stejně mohli lidé před časem v rámci projektu Odhalení vidět i gorily v pražské zoo.

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové má chov orangutanů už dlouhou tradici. V současnosti zde mají čtyři orangutany bornejské – samce Elmara, samice Žanetu a Satu a malého Besara, mládě Žanety. Starý pavilon už nevyhovoval současným potřebám moderního chovu. Celá orangutaní skupina se proto přestěhovala do nového, který umožňuje chov v co nejpřirozenějším prostředí.

Projekt chce upozornit na neustále se zhoršující životní prostředí orangutanů, které ohrožuje především kácení deštných pralesů. Podle vědců hrozí například orangutanu bornejskému do roku 2050 vyhynutí. Umožní získat i více poznatků o příbuznosti orangutanů s lidmi a gorilami, o kterých mnohé ukázal projekt Odhalení.

Rozhovor s Jiřím Malinou (zdroj: ČT24)

Podle Jiřího Maliny z Českého rozhlasu – On-line jsou orangutani zručnější a inteligentnější než gorily: „Při testovacím provozu jsme zažili docela rychlou demontáž našich technologií.“ Některé kamery jsou proto v prostotu pro návštěvníky, ostatní se musely velmi dobře zabezpečit, aby je orangutani nevytrhli.

Orangutani jsou jedním z nejvíce ohrožených druhů zvířat na světě. Podle odhadu žije v přírodě jen 50 až 55 tisíc orangutanů bornejských a pouhých 6000 - 6500 orangutanů sumaterských. Oba druhy ohrožuje hlavně ztráta životního prostředí. Tropické deštné lesy na Sumatře a Borneu jsou ničeny kácením, požáry a přeměnou na palmové plantáže.