Reportéři ČT: Z velitele zásahu na Národní chovatelem ušáků

Praha - Co mají společného dvě tak nesourodé věci jako zásah proti demonstrantům v listopadu 1989 a chov králíků? Obojí spojuje postava Michala Daniševiče. Tehdy velel zásahu z postu vysokého důstojníka Veřejné bezpečnosti, dnes se věnuje ušákům - jako funkcionář Českého svazu chovatelů.

Michal Daniševič byl velitelem zásahu na Národní třídě, za který později dostal tříletý podmíněný trest. To je o něm všeobecně známo. Málokdo však ví, že jeden z nejvýznamnějších předlistopadových policistů se věnuje zálibě tak mírumilovné, jako je chov králíků. Kromě toho, že je předním funkcionářem Českého svazu chovatelů, může se pochlubit také jedním opravdovým úspěchem: titulem mistra republiky. A v jakémže konkrétním oboru? Možná to není náhoda, že bývalý ochránce komunistických pořádků vyniká v chovu havanských králíků.

Z důstojníka VB spolumajitelem bezpečnostní agentury

Neznámá tvář velitele z Národní třídy (zdroj: ČT24)

„Každý zastával nějakou funkci. Já jsem se do té funkce nedostal prostřednictvím svých strýčků, ale na základě toho, co jsem vykonal a co jsem uměl. Na základě výsledků tam, kde jsem byl. Mne tam neprotlačil nikdo ze strýčků, které jsem měl buď ve vládě, nebo na ministerstvech, nebo na ÚV. Mne nikdo nedosazoval do žádné z těch funkcí, kterou jsem měl v SNB. A nebylo jich málo,“ obhajuje svou předlistopadovou kariéru Daniševič.

„On nebyl řídícím důstojníkem pouze 17. listopadu, ale i demonstrací v rámci těch bezpečnostních opatření v minulosti. Byl pod tlakem té pražské části strany, kde si přáli represivní postup,“ vysvětluje Karel Žáček z Ústavu pro výzkum totalitních režimů. „Z pohledu těch Daniševičů a Hloubalů, těch velitelů různých útvarů veřejné bezpečnosti v Praze, to vlastně byla strašně nepříjemná povinnost. Něco, co museli znovu a znovu dělat. Být v pohotovosti, sloužit o víkendech,“ dodává Václav Bartuška, člen vyšetřovací komise 17. listopadu. „Nebylo to pro ně nic příjemného a ještě pak nakonec za to ve finále byli vždycky seřváni. Myslím, že hledali způsob, jak ty demonstrace jaksi zastrašit jednou pro vždy, ale zároveň to eskalování bylo už dlouhodobé. A my jsme vlastně všechno vydrželi. … Slzný plyn, vodní děla, vyvážení za Prahu… Takže to, co zkusili použít v listopadu 89, obrněné transportéry a vlastně i komando v baretech, byla jenom další eskalace,“ přemýšlí dále.

„V současné době mám kolem 160 až 180 králíků, asi na 200 holubů a nepřesné číslo slepic a perliček.“

- Michal Daniševič

V roce 1990 Michal Daniševič opustil řady policie. Později byl za zásah na Národní třídě podmínečně odsouzen. Nyní je spolumajitelem bezpečnostní agentury a ve volném čase se věnuje králíkům. Podle jeho slov se ho každý bál zaměstnat, a tak se postavil na vlastní nohy. Nyní je hrdý, že je tam, kde je - že může cestovat a že si na to dokáže vydělat. Na otázku, jak se velitel masakru na Národní třídě dostal k tak odlišnému koníčku, Daniševič vzpomíná, že už jako malý kluk měl vztah k chovatelství. S kamarády chodil chytat stehlíky a čížky a později asi v deseti letech začal chovat poštovní holuby, se kterými závodil. „Chovatelství byla moje velká srdeční záležitost,“ dodává.

Začátky chovatelství byly těžké

I když bylo po roce 89, tak stejně nebylo možné volně přivážet zvířata, stále existovaly určité celní bariéry. Šlo to jedině tajně z Německa, kam se velmi často jezdilo na různé výstavy. Paradoxní situaci, kdy bývalý policista v podstatě pašoval králíky přes hranice, Daniševič odbývá: „To jsem byl bývalý policista. To jsem nebyl policista. Když jsem byl policista, tak jsem se choval vždycky tak, aby na mě nemohl nikdo říct, že policista si dovolil něco, pro co kárá jiné občany.“

Své největší chovatelské úspěchy dosahoval s králíky. Nejvíc si cení ocenění mistr ČR u králíků havanských, který získal na poslední celostátní výstavě v Lysé nad Labem. To je nejvyšší takové ocenění v oboru. Dále je dnes hrdý i na funkce, které získal v Českém svazu chovatelů: „Jsem předsedou ZO Českého svazu chovatelů v Chorušicích. Tuto organizaci jsme s dalšími mými kamarády založili asi před třemi lety. Pak jsem byl zvolen opětovně v loňském roce do funkce předsedy okresního výboru Českého svazu chovatelů v Mělníku. A byl jsem víc než jedno volební období členem pracovního orgánu, podotýkám pracovního, to není volený, pracovní komise, legislativní komise ÚV ČS chovatelů, která připravovala na základě došlých připomínek, podnětů interní právní normy v Českém svazu chovatelů…“

Králík je nejlepší na paprice s haluškami

„Jako chovatel nám pan Daniševič nevadí - to ať chová cokoliv. Mě osobně vadí jeho minulost a to ale souvisí zase s vedením svazu, protože to jsou samé zastaralé struktury, které mají praxi z totalitní doby, kdy se daly volby zmanipulovat… Na valné hromady se delegují lidé, kteří jsou, řekněme, spřízněni s tím vedením svazu,“ stěžují si chovatelé Václav Tichý a Tomáš Tichý. Proti zaběhlým strukturám se prý protestovalo formou mnoha článků v časopisu Chovatel rádce. Některé se dotýkaly i ekonomie svazu. Prý to ale všechno bylo jak pomyslný hrách na stěnu. Oba chovatelé věří, že si to nová generace chovatelů už nenechá líbit.

„… Funkce jsou vykonávané zcela bez jakéhokoliv nároku na cestovné nebo jakoukoliv odměnu. Vykonávám je ze svého volného času a je to něco navíc, dělám to pro chovatele,“ hájí se Daniševič, který se k některým lidem prý nechce vyjadřovat negativně.

Že by nastupující generace chovatelů vyšla demonstrovat proti Michalu Daniševičovi a vedení Českého svazu chovatelů na Národní třídu, asi lze očekávat jen těžko. Když tam před dvaceti lety Veřejná bezpečnost masakrovala studenty, pan Daniševič si zrovna odskočil zkonzumovat ohřátou klobásku. Proto prý nemohl dát rozkaz k zásahu. … Dnes je oblíbené jídlo bývalého důstojníka a nynějšího chovatele králík na paprice s haluškami, protože tak to prý nejlépe „klouže do krku“.

  • Michal Daniševič ve své pracovně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1338/133779.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1338/133778.jpg
  • Michal Daniševič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1338/133780.jpg