ČSSD chystá ústavní stížnost proti regulačním poplatkům

Praha - Sociální demokraté podají zřejmě během přístího týdne novou ústavní stížnost kvůli zdravotnickým poplatkům. V Otázkách Václava Moravce to řekl hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD). Podle Ratha poplatky neplní regulační efekt a odporují právu na bezplatnou zdravotní péči. K poslancům ČSSD by se zřejmě přidali i komunisté. Expertka strany na zdravotnictví Soňa Marková v debatě řekla, že pokud budou vyzváni, tak se ke stížnosti připojí.

S tím ale nesouhlasí první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, podle kterého regulační efekt poplatků stále platí. „Levice nemá žádný koncept, jen kritizuje a škodí. Je to kouřová clona,“ řekl v Otázkách s tím, že se sociální demokraté snaží odpoutat pozornost od toho, že kraje - řízené ČSSD - poplatky v krajských zdravotnických zařízeních proplácejí, což znamená porušení zákona. „Chtějí odpoutat pozornost od této defraudace,“ řekl Šnajdr. Rath trvá na tom, že proplácení poplatků je v souladu se zákonem. Poplatky hodlají kraje proplácet minimálně do voleb. Pokud ale vyhraje ODS, tak prý krajské vlády další čtyři roky proplácení poplatků neudrží a budou muset od nich upustit.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové by zrušením regulačních poplatků přišel stát o pět miliard korun. Levice se snaží ve sněmovně prosadit úplné zrušení regulačních poplatků, na to zřejmě ale nesežene dost hlasů. Šanci má ale projít návrh, který ruší povinnost platit poplatky za každou položku na receptu. Podle Juráskové by tak systém přišel zhruba o pětinu prostředků, tedy jednu miliardu korun. „Považuji za nešťastné ten systém likvidovat, je to politická hra, je to předvolební téma,“ uvedla Jurásková.

ČSSD chystá ústavní stížnost proti regulačním poplatkům (zdroj: ČT24)

Vláda projedná povinné očkování 230 tisíc lidí včetně Klause

Úřednický kabinet premiéra Jana Fischera v pondělí projedná návrh, aby na pokyn hlavního hygienika Michaela Víta bylo povinně očkováno proti pandemické chřipce kolem dvou set třiceti tisíc lidí nutných pro chod státu. Podle ministryně by se jednalo o 8 tisíc vojáků, přibližně o 90 tisíc pracovníků jednotlivých ministerských resortů a kolem 130 tisíc zdravotníků. „Jsem přesvědčena o tom, že je vakcína bezpečná,“ řekla Jurásková. Pokud hlavní hygienik pokyn vydá, budou naočkováni povinně i členové vlády a také prezident Václav Klaus - jako osoby nutné pro chod státu.

Právě prezident je proti povinnému očkování. Tento týden ostře kritizoval záměr očkovat 8 tisíc vojáků. Ti sami očkováni odmítali s tím, že nejsou pokusní králíci. Kvůli tomu se sešla i Bezpečnostní rada státu, která rozhodla povinné očkování vojáků zastavit s tím, že o nutných vakcínách pro vybrané skupiny bude rozhodovat napříště pouze hlavní hygienik. Schůzky se zúčastnil i Klaus. „V této chřipce vidím stejnou bublinu jako v různých globálních oteplováních. Abych já se stal pokusným králíkem, to není potřeba,“ prohlásil. „Vakcína je ve světě používaná, bezpečná a bez vedlejších účinků, proti sezonní chřipce se očkují vojáci už léta, tak nechápu, co se teď děje, a nechápu argumenty pana prezidenta,“ komentovala to dnes Jurásková.

Ministryně zdravotnictví v Otázkách také řekla, že žádné zdravotnické reformy do konce svého funkčního období - tedy do jarních parlamentních voleb - provádět nebude. Kabinet podle ní na reformy nemá potřebný politický mandát. Chce jen dokončit vyhlášky a normy, které určuje evropská legislativa. Platit by mohly začít během několika příštích týdnů.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24