Policie navrhla obžalovat vítkovské žháře

Ostrava - Vyšetřování loňského žhářského útoku na domek romské rodiny ve Vítkově definitivně skončilo. Policie dnes navrhla státní zástupkyni podat obžalobu na čtyři pravicové extremisty. Ti se dosud seznamovali se spisovým materiálem. Obžaloba by mohla být podána během příštího týdne. Žháři na domek zaútočili v dubnu 2009. Do domu podle výsledků vyšetřování vhodili tři zápalné láhve, při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejtěžší popáleniny utrpěla tehdy ani ne dvouletá Natálka. Policisté vyšetřování dokončili minulý týden, kdy měli ještě obvinění možnost se seznámit se spisem a popřípadě navrhnout další důkazy.

„Kriminalisté již zkompletovali spisový materiál a dnes ho předložili státní zástupkyni s návrhem na podání obžaloby. Právní kvalifikace se nezměnila, čtyři muži jsou obviněni z vraždy,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Dodala, že podle kvalifikace se jednalo o rasově motivovaný čin, ze který jim hrozí až 15 let vězení. Padnout ale může i výjimečný trest či doživotí.

Policie obvinila jednoho z aktivních moravskoslezských pravicových extremistů Jaromíra Lukeše z Opavy a Václava Cojocaru. Obvinění si vyslechli i Ivo Müller a David Vaculík z Horního Benešova na Bruntálsku. Všichni patří k příznivcům krajní pravice. Tři obvinění nějakým způsobem projevili nad činem lítost. Jeden napadené rodině poslal omluvný dopis, další hovoří o tom, že by nejraději vzal čas zpět. Ale jen jeden během vyšetřování spolupracoval a vypovídal.

Natálka
Zdroj: ČT24