Ve zručském muzeu najdete ruský tank i bulharský letoun

Zruč u Plzně - Průzkumný letoun Antonov nebo modernizovaný tank ruské armády T-55 - to jsou lákadla AIRparku ve Zruči u Plzně. Soukromé muzeum letecké a vojenské techniky funguje od roku 1993. K vidění jsou desítky letadel a obrněné techniky a často jde opravdu o unikáty. Například turbovrtulový průzkumný armádní letoun Antonov původně sloužil bulharské armádě.

Karel Tarantík ho objevil na letišti ve Kbelích a zachránil ho před sešrotováním. Do Zruče doputoval Antonov rozebraný na kusy, teď ho dávají znovu dohromady. Antonov je nejnovější, ale zdaleka ne největší chlouba parku. Nejvíc si totiž sběratelé považují legendárního Spitfira – jde o maketu z filmu Tmavomodrý svět. Počet vystavených letadel a jejich motorů už se blíží k 50 kusům a rozrůstá se i stáj obrněnců.

Posledním přírůstkem je modernizovaný tank ruské armády. Čtyřicetitunový T-55 přivezli sběratelé z Maďarska. „Akorát se musí vyběhat povolení, protože tank je těžší a širší břemeno, než jakýkoli jiný náklad,“ popisuje převoz Miloš Tarantík. Střílet už se z něj však nedá, hlaveň je rozříznutá. Jinak je ale T-55 funkční a patří tak mezi pět pojízdných tanků ve zručském muzeu.

Nové přírustky zručského airparku (zdroj: ČT24)