Před ústavem pro studium totality se protestovalo proti Pernesovi

Praha - Před budovou Ústavu pro studium totalitních režimů se sešly asi dvě desítky jeho zaměstnanců na happeningu, jehož cílem je vyjádřit nespokojenost se směřováním ústavu pod vedením nového ředitele Jiřího Pernese. Toho zvolila rada ústavu v únoru, funkce se má ujmout 1. dubna. Na postu šéfa ústavu nahradí Pavla Žáčka.

Akci svolali tři zaměstnanci ústavu, kterým kromě personálních změn na postu ředitele ústavu vadí i současný stav české společnosti. Podle nich ve společnosti stále existuje silná ideologicky motivovaná snaha různých skupin ustrkovat historii a omezovat badatelské aktivity. Přítomní na happeningu uvedli, že studium na VUML považují za velmi znepokojující. Zároveň jim vadí, že nový ředitel při výběrovém řízení školu zamlčel. V prohlášení současně uvedli, že Pernes na jedné straně přichází s koncepcí „depolitizace ústavu“ a na druhé straně se angažoval v historické komisi ČSSD. Označili to za účelové, rozporuplné a nebezpečné.

Zaměstnanci, kteří založili Iniciativu neustrčených, akci pojali částečně jako recesi. Před budovou rozvinuli dva transparenty a přinesli dvě značky, které signalizují zákaz „politickým prostitutům“. „Pavel Žáček je člověk, který prokázal schopnosti zcela mimořádné. On tento ústav vydupal ze země. Svou práci dělal a dělá dobře, tuto jistotu ale u pana Pernese nemám,“ uvedla ve Studiu ČT24 jedna ze spoluorganizátorů Neela Winkelmannová-Heyrovská. Odbory ústavu naopak médiím rozdaly usnesení, podle něhož rozhodnutí rady zvolit šéfem ústavu Pernese respektují. Pernes dnešní happening považuje za kontraproduktivní, který poškozuje jméno ústavu. Prý jde o pokračování kampaně proti jeho osobě.

Studio ČT24 o Pernesovi (zdroj: ČT24)

Nový šéf nevidí ve studiu na VUMLu problém

Pernes ve volbě ředitele dosavadního šéfa ústavu Pavla Žáčka porazil. Po jeho vítězství se v médiích objevily informace, že za komunismu studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML). Pernes to za „škraloup“ ve svém životopise nepovažuje. Jeho kritici si to nemyslí, VUML mu vyčítají a obávají se o další osud a směřování ústavu pod Pernesovým vedením. Rada ústavu na své volbě trvá.

VUML byla forma večerního vzdělávání určená především členům KSČ, ale i nestraníkům, kteří zastávali některé vedoucí funkce v nevýrobních organizacích. Jeho cílem bylo upevnit ve vedoucích kádrech třídní vědomí. Zkoušku z marxismu-leninismu musel za komunismu skládat každý vysokoškolák.