Pražská MHD má novou interaktivní mapu

Praha – Zjistit, odkud a kam se cestující vlastně dostanou jednotlivými spoji pražské městské hromadné dopravy, má umožnit nová interaktivní mapa, kterou představila společnost ROPID. Na mapě je znázorněno vedení linek metra, tramvají, městských a příměstských autobusů a vlaků, na každé zastávce jsou také odkazy na jízdní řády, které ovšem nejsou upraveny podle aktuální provozní situace, a nereflektují tak případná zpoždění. Aktuální polohu spojů je možné zjistit pouze u vlaků prostřednictvím odkazu na web Babitron. Interaktivní mapa Pražské integrované dopravy naopak zobrazuje aktuality v dopravě včetně výluk a míst s hustým provozem, kde mohou spoje nabírat zpoždění.

Mapa zahrnuje všechny linky Pražské integrované dopravy. Podrobné informace nabízí pouze na území metropole, podstatné informace jsou ale k dispozici i z okolních obcí a měst, kam zajíždějí příměstské vlaky nebo autobusy. Jízdní řády z jednotlivých zastávek zobrazuje mapa ROPIDu buď jako dokumenty ve formátu pdf, nebo prostřednictvím odkazu na vyhledávač Idos.

„Mapa bude pracovat i s informacemi z krizového štábu hlavního města Prahy, kde právě takové mimořádnosti jsou k dispozici,“ uvedl radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Pražská MHD má interaktivní mapu (zdroj: ČT24)

„Interaktivnost a aktuálnost je největším přínosem tohoto projektu. Cestující mají jistotu, že podávané informace v danou chvíli skutečně platí. Pro vyhledání konkrétního spojení není navíc nutné znát název zastávky – jednoduše zadáte přesnou adresu a vyhledávač už sám určí nejbližší zastávku pro nejrychlejší spojení veřejnou dopravou,“ uvedl Pavel Procházka pověřený řízením organizace ROPID. Na mapě je také možné hledat pouze noční spoje nebo linky s bezbariérovými vozidly.

Mapa, která je rozšířením dosavadního interaktivního plánu příměstských linek, je k dispozici také v anglické verzi. Jako podklad je možné zvolit si buď běžný plán pražských ulic, nebo fotomapu.