Víza do Kanady by měla být zrušena. Není ale známo kdy

Praha - Výsledkem jednání mezi Českem a Kanadou o vízové povinnosti by mělo být budoucí zrušení kanadských víz, shodli se dnes diplomaté obou zemí na jednání pracovní skupiny v Praze. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Filipa Kandy ale nepadl termín, kdy by víza pro české turisty mířící do Kanady mohla být odstraněna. Ottawa víza opětovně zavedla loni po přílivu českých žadatelů o azyl. K zástupcům Česka a Kanady se dnes na schůzce připojili také představitelé Evropské komise (EK), kterou Praha loni požádala o pomoc při snaze opět víza zrušit.

Jednání budou pokračovat. „Obě strany se dohodly, že výsledkem tohoto procesu je návrat k bezvízovému stavu. K tomu obě strany musejí udělat sérii kroků,“ uvedl mluvčí Kanda.

EK požadovala po Kanadě splnění dvou podmínek: otevření vízového úseku v Praze, což se stalo, a stanovení cestovní mapy ke zrušení víz. „Cestovní mapu ještě nemáme,“ připomněl Kanda. V dubnu by se situací měla zabývat rada pro vnitro a spravedlnost EU.

Kanada řeší víza pro Čechy (zdroj: ČT24)

Po obnovení vízové povinnosti loni v říjnu Evropská komise pohrozila Kanaďanům, že doporučí zemím EU zavedení víz pro kanadské diplomaty, pokud země javorového listu do konce roku neučiní určité vstřícné kroky.

Po zavedení víz počet žadatelů o azyl výrazně klesl

Kanadské velvyslanectví uvedlo, že po loňském zavedení víz počet žadatelů z ČR výrazně poklesl. Podle nich ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku žádalo v Kanadě o azyl jen 30 českých občanů. Do té doby od ledna to přitom bylo 2172 lidí, tedy mnohem víc. Snížení počtu žadatelů o azyl ale údajně není pro Kanadu přímý signál k rušení víz.

Nově diplomatická mise země javorového listu zveřejnila údaje, podle nichž loni tamní úřady uzavřely projednávání 900 českých žádostí o azyl. Z nich 734 žadatelé stáhli nebo nebyly obnoveny, v 90 případech zájemci uspěli. Zamítnuto bylo 76 žádostí.

Do Kanady jezdí z Česka žádat o azyl vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem loni hovořily o tom, že odjezdy českých občanů do Kanady jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a že žadatelé zneužívají tamní systém.