Lebeda: Nestabilitě mohou zabránit předvolební koalice

Praha – Podle politologa Tomáše Lebedy je pro stabilnější politickou situaci v České republice nutné změnit stávající volební systém do Poslanecké sněmovny. Sám Lebeda navrhuje vytvoření systému předvolebních koalic, které budou soutěžit o hlasy voličů - a tím i o vládu nad zemí v nadcházejícím období. Podobné modely fungují například ve Francii nebo v Itálii. Lebedou navrhovaná změna by navíc měla šanci zamezit stávající politické praxi, kdy z vratké koaliční většiny ve sněmovně vycházejí nestabilní vlády.

„Měl by to být systém, který motivuje strany k předvolební spolupráci, v ideálním případě k vytváření předvolebních aliancí, které mezi sebou budou soutěžit o to, která bude po volbách vládnout. To znamená souboj dvou alternativních koalic – pravicové nebo levicové,“ navrhnul Lebeda v pořadu Hyde Park. Nestabilní vlády totiž politologové v Česku zaznamenávají od roku 1996. „Průměrná délka trvání jedné vlády u nás je rok a půl.“

Druhou možnou alternativou, jak vyváznout z lability politické scény, je nastavit volební systém tak, aby vygeneroval dvě silné strany střídající se u moci. Podle Lebedy by však Češi takové řešení nemuseli přijmout. „Bipartismus, který by k politické stabilitě vedl, by česká společnost velmi těžko nesla. Nejsme Anglosasové a nejsme zvyklí na systém, který nechává ty třetí bez šance zúčastnit se moci,“ řekl Lebeda.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Třetí variantou je model dvou velkých stran a strany středové, která plní funkci pomyslného jazýčku na vahách. Taková situace panuje například v Německu, kde v současné době vládne koalice CDU-CSU a FDP. Podle politologa je i tato možnost ve stávajícím rozložení politických sil neuskutečnitelná, neboť třetí nejsilnější stranou ve sněmovně jsou komunisté, kteří úlohu středové strany plnit nemohou.

Podle Lebedy je právě přítomnost Komunistické strany Čech a Moravy v Poslanecké sněmovně jedním z příčin politické nestability. „Vládní většina minimálně 101 poslanců se nehledá mezi dvěma sty, ale sto sedmdesáti poslanci nekomunistických stran, a to je samozřejmě mnohem těžší, najít více jak stočlennou většinu,“ řekl Lebeda. „Pokud mají být do budoucna vlády stabilnější, je třeba přijmout volební reformu, která stranu, jež není schopná vytvářet koalice, vyeliminuje, nebo vytvořit systém, který vede k tvorbě koalic,“ uzavírá politolog.