Karlovým Varům bude radit exproděkan z Plzně Kindl

Karlovy Vary - Město Karlovy Vary uzavře smlouvu o právní pomoci s advokátem a bývalým proděkanem na plzeňské právnické fakultě Milanem Kindlem. Jeho služby využije radnice v potvrzení přechodu likvidovaného Podniku bytového hospodářství Karlovy Vary na město. Kindl je jedním z hlavních aktérů skandálu na plzeňské právnické fakultě, kde se opisovaly diplomové práce a studovalo se v rekordně krátkých časech. Dohodu o uzavření smlouvy dnes schválila rada města. Proti spolupráci byli jen dva z 11 radních včetně primátora.

Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála si radní dobře uvědomují dění kolem Kindla a jeho působení na plzeňské fakultě. Nikdo ovšem nijak nezpochybnil jeho kvality jako advokáta a právního experta, které byly pro radu města klíčové. 

„V podobných kauzách se dlouhodobě angažuje… Služby budou účtovány jen za uskutečněné právní úkony maximálně do 200 tisíc korun ročně. Jde tedy o cenově výhodnou nabídku,“ uvedl mluvčí. Ministerstvo zdravotnictví například stále využívá Kindlových služeb v kauze Diag Human.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Kindl bude řešit převod majetku v řádu desítek až stovek milionů

Uzavření smlouvy s Kindlem vyvolalo v radě města bouřlivou debatu. Primátor navrhl vyřadit tento bod z programu jednání a doplnit. Rada města jako celek se ale rozhodla uzavření smlouvy schválit.

„Kindl bude řešit složitý právní případ polistopadového přechodu majetku daný vývojem legislativy v 90. letech. Jedná se o majetek v řádu desítek až stovek milionů korun,“ uvedl mluvčí. Návrh na uzavření smlouvy s advokátem předložila Dana Sárová, vedoucí právního odboru města, která je absolventkou plzeňských práv.

Opoziční zastupitel Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa) považuje rozhodnutí rady, v níž mají většinu hlasů ODS a ČSSD, za velmi nešťastné. Spolupráce s Kindlem podle opozice zpochybňuje důvěryhodnost magistrátu, která je už tak narušena řadou diskutabilních rozhodnutí: „Nechci nijak zpochybnit odbornou způsobilost pana Kindla, ale dobrých advokátů jsou v Česku desítky. Myslím, že radu měl zajímat i morální kredit toho, s nímž spolupracuje… Mohu jen spekulovat, které cesty přivedly pana doktora Kindla na karlovarský magistrát.“

Kindl byl v minulosti spojen i s Vysokou školou Karlovy Vary, kde byl členem akademické rady. Nyní ale školu převzalo nové vedení. Po propuknutí skandálu v Plzni loni v září rezignoval.

Petr Kulhánek
Zdroj: ČT24