ODS zahajuje kampaň. Topolánek vyloučil velkou koalici

Praha - Občanská demokratická strana dnes zahájí úvodní část předvolební kampaně. Veřejnosti představí svůj plán, jak zajistit pracovní místa. V dalších týdnech pak postupně zveřejní stranická „řešení“ pro další pilíře ekonomické části programu: návrhy pro spravedlivý sociální systém, pro podnikání a pro boj se zadlužením. Předseda ODS Mirek Topolánek dnes ve Studiu 6 České televize vyloučil, že by po parlamentních volbách mohla vzniknout velká koalice občanských a sociálních demokratů. Myslí si, že ODS bude schopná sestavit vládu spolu s menšími stranami.

„Já to absolutně vylučuji. Myslím, že jsem to ukázal i před čtyřmi lety, kdy jsem po sedm měsíců byl jediný politik, který měl zájem na sestavení jiné než velkokoaliční vlády,“ uvedl. „Já se domnívám, že bude možné sestavit středopravicovou koalici, a přeji to i lidem v této zemi,“ dodává.

„Jiří Paroubek ohlásil v sobotu menšinovou vládu s podporou komunistů,“ varuje Topolánek. „To, že komunisté nebudou vidět ve vládě, je jenom kosmetická záležitost,“ podotýká.

Rozhovor s Mirkem Topolánkem (zdroj: ČT24)

Béma do voleb ještě čeká vyřešit spoustu věcí

Podle posledních průzkumů ODS na sociální demokraty vytrvale ztrácí. Částečně je to i kvůli odlivu voličů v hlavním městě. Praha je přitom jejich tradiční baštou. Problémy v pražské organizaci vidí i Topolánek, ale Praha si je podle něj musí vyřešit sama. „To, že jsme v Praze ztratili, že jsme museli řešit spoustu problémů a pražskou ODS a Pavla Béma ještě čeká vyřešit spoustu věcí do voleb, to je pravda. Nicméně pořád jde o komunální problém. Komunální volby jsou na podzim a já se soustředím na celostátní kampaň,“ komentuje to Topolánek.

Průzkumům veřejného mínění, které hovoří o jasném vedení sociálních demokratů, příliš nevěří. ODS je zatím ve srovnání s ČSSD v kampani mnohem méně viditelná. Vedení strany ale tvrdí, že takové načasování je záměrné.

Zaměstnanost je klíčovým problémem, ale i klíčovým řešením

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka nechce ODS v kampani prezentovat populistické sliby, ale konkrétní návrhy pro jednotlivá témata. Volební webovou stránku chce strana spustit začátkem dubna a kompletní volební program přestaví v polovině příštího měsíce. Tehdy také odstartuje ostrou fázi volební kampaně.

„Dnes vyneseme první eso. Bude to řešení pro pracovní místa. Myslím si, že zaměstnanost je klíčovým problémem, ale také klíčovým řešením problémů současné doby. Představíme zhruba dvanáctibodový program v této oblasti, tedy jak vytvořit pracovní místa,“ uvedl Topolánek.

Konference ČSSD musela její voliče spíše odradit

Sociální demokraté, největší konkurenti ODS, svou předvolební nabídku představili v sobotu na velké konferenci v Teplicích. Podle Topolánka ale musela ideová konference ČSSD její voliče spíše odradit. Vystoupení Jiřího Paroubka prý připomínalo projevy předlistopadových papalášů.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24