Regionální rada pražské ODS svolala na 15. duben mimořádný sněm

Praha - Regionální rada pražské ODS rozhodla, že na 15. dubna svolá mimořádný regionální sněm. Svolání sněmu žádala třetina oblastních sdružení pražské ODS, předseda pražské pobočky strany a primátor Pavel Bém to ale odmítal. Podle některých členů rady se pražská ODS dnes na svolání sněmu jednomyslně shodla. Kandidátka pro sněmovní volby se ale již měnit nebude.

Rada podle místopředsedy pražské ODS Pavla Klegy schválila také program dubnového sněmu. Delegáti budou jednat o kandidátech do Senátu, schvalovat budou pravidla pro tvorbu kandidátních listin pro volby do zastupitelstva hlavního města. Na program rada zařadila také časový harmonogram voleb a kampaně do zastupitelstva. Vedení pražské ODS by mělo delegátům představit rovněž kampaň do sněmovních voleb.   

Znovu už se ale nebudou delegáti zabývat kandidátními listinami do sněmovních voleb, ty totiž musí být podány do 23. března. Bém by tak měl zůstat „dvojkou“ na kandidátce, lídrem zůstane první místopředseda strany a starosta Prahy 13 David Vodrážka.   

Dá se očekávat, že někteří členové budou chtít na sněmu řešit i personální otázky týkající se vedení pražské ODS. Delší dobu už se totiž mluví o tom, že se některým členům nezamlouvá, že místopředsedou pražské ODS byl na podzim zvolen kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík. Podle serveru Aktuálně.cz chtějí někteří členové ODS sesadit i Béma.    

Podle Klegy ale požadavek na to, aby se na sněmu jednalo o personálních změnách, na dnešním jednání nezazněl. Ti, kteří změny chtějí, by tedy museli takový bod prosadit do programu přímo na jednání sněmu. Není jisté, zda by takový záměr měl většinovou podporu.

Situaci v pražské ODS hodnotil v ČT šéf ODS Mirek Topolánek, který ji označil za neradostnou. Ve Studiu 6 dále řekl, že si regionální buňka musí své problémy vyřešit sama, neboť se jedná o komunální problém. „To že jsme v Praze ztratili, to že jsme museli řešit spoustu problémů a ještě čeká pražskou ODS a Pavla Béma řadu věcí do voleb vyřešit, to je pravda, nicméně pořád je to komunální problém, komunální volby jsou na podzim a v tomto smyslu se koncentruji na celostátní kampaň,“ prohlásil.

Milan Jančík
Zdroj: ČT24