Jednokolejný provoz u Lovosic bude až do dubna

Lovosice – Pouze po jedné koleji budou ještě skoro měsíc jezdit vlaky úsekem mezi Lovosicemi a Prackovicemi nad Labem, který leží na hlavní trati z Prahy do Ústí nad Labem a Drážďan. Vlaky tak budou nadále nabírat zpoždění – v případě rychlíků a expresních vlaků do deseti minut, regionální spoje i čtvrthodinové. Neprůjezdnou kolej poškodil minulý týden vykolejený nákladní vlak. Škoda je podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally větší, než se čekalo, a tak se celková doba uzavírky protáhne. SŽDC nyní počítá, že obnoví dvoukolejný provoz 10. dubna.

Nehoda u Litoměřic se stala minulé úterý. Vykolejené vagony nákladního vlaku poškodily tři kilometry trati. Kromě kolejí a dvou výhybek poškodily i zabezpečovací a sdělovací zařízení a kabely. Pracovníci nyní podle mluvčího Hally pracují na odstraňování štěrku. „Budou se muset vyměnit pražce, trať podbít a nakonec znovu položit koleje,“ uvedl Halla.

Celková škoda činí podle SŽDC 45 milionů korun, z toho 300 tisíc na vagonech a zbytek na kolejích a další drážní infrastruktuře.