Kocáb: Za špatným vztahem k Romům stojí i politici

Praha – Podle ministra pro lidská práva Michaela Kocába špatnému vztahu většinové společnosti k romské menšině napomáhají i negativní postoje některých politiků. Kocáb tak reagoval zejména na starší vyjádření senátorky za ODS Liany Janáčkové, která mluvila o romské osadě Bedřiška v Ostravě jako o místě, které by potřebovalo plot s elektrickým vedením. Právě v Bedřišce došlo o víkendu k útoku zápalnou lahví na romský dům. Podle Kocába byl tento čin rasově motivovaný. Útok v Bedřišce proběhl v noci z 13. na 14. března. Láhev vlétla oknem do dětského pokoje, kde spala 14letá dívka. Nikdo nebyl zraněn.

„Jako ministr pro lidská práva se přikláním k tomu, že to byl rasově motivovaný útok. Vycházím z toho, že romská komunita by těžko proti sobě sama použila prostředky extremistů. To by bylo velmi absurdní. Po Vítkově se lze domnívat, že šlo o rasový podtext,“ uvedl Kocáb v Interview ČT24. Policie však zatím o povaze útoku nerozhodla.

Kocáb: Skandální výroky politiků ke klidu nepřispívají

Interview ČT24

V celospolečenském měřítku podle ministra pro lidská práva nesou svůj podíl na útocích na Romy i vyjádření některých politiků. V konkrétním případě osady Bedřiška jde o senátorku za občanské demokraty Lianu Janáčkovou. Ta se v roce 2006 rasisticky vyjádřila na adresu Romů právě v souvislosti s problematickou ostravskou osadou.

Výrok Liany Janáčkové

„Nesouhlasím s jakoukoli integrací, bohužel jsem rasistka, nesouhlasím s integrací cikánů, aby plošně byli po obvodu. Bohužel, vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou. S vysokým plotem, s elektrikou, mně je to jedno, já to klidně budu křičet do celého světa…“ (březen 2006)

K výrokům senátorky se nyní v souvislosti s útokem v Bedřišce opět obrátila pozornost. „Ty výroky jsou skandální. Klidu nepřispívají. Doufám, že paní Janáčková to skutečně řekla jen z návalu emocí,“ konstatoval Kocáb. Jedním dechem však dodal, že takové postoje se mezi politiky vyskytují zřídka.

Kritika na českou hlavu ze strany USA i OSN

Za postavení Romů ve společnosti je Česká republika opakovaně kritizována. Zabývá se jí i zpráva amerického ministerstva zahraničí z 11. března, podle níž „Romové čelí vysoké úrovni chudoby, nezaměstnanosti, negramotnosti a rozšířené diskriminace v přístupu ke vzdělání, zaměstnání a bydlení.“

Obdobně smýšlí vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, která ve výroční zprávě ze začátku března uvedla, že se situace Romů v Česku zhoršuje. Za totéž kritizovala i Slovensko a Itálii. Kocáb se s ní proto příští týden setká v Ženevě. „O této věci promlouvala ve velice hrubých rysech. Vydáme společné prohlášení, kde její soud zpřesníme,“ informoval Kocáb v ČT24.

Romové
Zdroj: ČT24