V Královéhradeckém kraji se diskutovalo hlavně o nedostavěné dálnici D11

Praha – Podle exkluzivního průzkumu SC&C a STEM pro předvolební Otázky Václava Moravce překročilo v Královéhradeckém kraji pětiprocentní hranici šest stran. Diváci v sále i u televizních obrazovek se tak mohli těšit na Hanu Orgoníkovou (ČSSD), Jana Kochana (ODS), Leoše Hegera (TOP 09), Soňu Markovou (KSČM), Jana Hrdinu (Věci veřejné) a Jana Patzelta (SPO - Zemanovci). Kromě nich v debatě vystoupily i osobnosti Královéhradeckého kraje - Josef Krofta, vedoucí katedry alternativního a loutkového divadla na DAMU a také Michal Thomes, hlavní organizátor hudebního festivalu Rock for People.

Královéhradecký kraj trápí především nedostavěná dálnice D11, která končí několik kilometrů před Hradcem. Stát se totiž stále nedokázal dohodnout s farmářkou Ludmilou Havránkovou na výměně nebo odkupu pozemků, které stavbu blokují. V souvislosti s dostavbou dálncie se proto diskutuje o změně vyvlastňovacího zákona. Podle lídra strany SPO-Zemanovci Jana Patzelta ale v této kauze není změna zákona nutná. Na vině jsou prý státní úředníci - hlavně pozemkový fond - protože postupovali nekoordinovaně. Inkriminované pozemky Ludmily Havránkové mohly být podle Patzelta dávno směněny.  

Hany Orgoníkové z ČSSD se domnívá, že se úředníci vyvlastňování obecně bojí, protože bývá v některých médiích srovnáváno se znárodňováním. S Ludmilou Havránkovou prý navíc stát nejednal korektně. „Pokud od někoho něco chceme, tak se k němu musíme chovat slušně,“ podotkla Orgoníková. Navíc prý má teď farmářka problémy i mezi ostatními zemědělci, protože se domnívají, že dostává od státu něco navíc. „Já bych byla ráda, kdyby se paní Havránková rozhodla pozemky státu darovat,“ pobavila svým návrhem naplněný sál jednička ČSSD v Královéhradeckém kraji.  

Poslankyně Soňa Marková (KSČM) tvrdí, že je hlavním nedostatkem zákona o vyvlastňování chybějící definice veřejného zájmu, proto také ve sněmovně hlasovala pro jeho změnu. Komunističtí poslanci se prý při jeho úpravě inspirovali v Německu, změna zákona ale narazila v Senátu, kde ho pravice nepodpořila. Jan Kochan za ODS také postup horní komory obhajoval - občanští demokraté jsou prý pro obecné zákony, které by měly být snadno aplikovatelné: „Jsme proti zákonům, které se tvoří na každou liniovou stavbu, protože si myslím, že to je špatně.“

PPP projekty - řešení pro dálniční síť v Česku? 

V předvolebním vydání Otázek z Královéhradeckého kraje se diskutovalo i o výstavbě dálniční sítě v Česku. Každý rok jsou sice u nás otevřeny nové úseky dálnic a silnic 1. třídy, stále ale chybí peníze, aby byla kompletní síť dokončena. Jednou z variant by mohl být i vstup soukromých investorů (tzv. PPP projekty), kteří by určitý úsek vybudovali a pak ho nejméně 30 let udržovali – za to by jim stát postupně splácel peníze. 

Lídr strany TOP 09 Leos Heger ale varoval, že beze změn stávajících zákonů nám soukromí investoři příliš nepomohou. „Já si myslím, že soukromí investoři do PPP projektů nevstoupí, pokud budeme mít stávající zákony. A dokud nebude zákon o liniových stavbách, tak bude výstavba pro investory příliš riziková.“ Také Jan Hrdina za Věci veřejné by využití PPP projektů při výstavbě dálniční sítě podpořil. Upozornil ale ještě na jeden problém: „Z evropských fondů máme k dispozici 155 miliard korun na zlepšení dopravní infrastruktury, ovšem vyčerpáno je zatím jen 31 miliard.“ Podle Hrdiny za to mohou hlavně vlády Mirka Topolánka, situace se prý částečně zlepšila až s úřednickou vládou Jana Fischera. 

Na východě Čech svádí největší strany vyrovnaný souboj

ČSSD by dalo hlas 24 procent oprávněných voličů. Druhá ODS zaostává za sociálními demokraty o jedno procento, volilo by ji 23 procent lidí. Třetí by skončila TOP 09 se ziskem 12,5 procenta. Rozdíl mezi ní a čtvrtými komunisty je opět minimální, tentokrát činí půl procenta. Věci veřejné by získaly 8 procent hlasů a rovných 5 procent pak Strana práv občanů - Zemanovci.

Účast ve volbách

Podle průzkumu plánují jít k volbám v tomto regionu skoro tři čtvrtiny oprávněných voličů. Určitě volit půjde 48 procent lidí, spíše ano pak 26 procent. 12 procent je pak přesvědčeno, že k volbám zcela určitě nepůjde, 14 procent se domnívá, že k volebním urnám spíše nedorazí.

Královéhradecký kraj zastupuje v současnosti ve sněmovně jedenáct poslanců - pět za ODS, 4 za ČSSD, po jednom mají komunisté a lidovci. Zeleným ani téměř dvacet tisíc odevzdaných hlasů nestačilo v minulých volbách na zisk poslaneckého mandátu.

Celkově OVM Speciál nabídnou 15 vydání, přičemž posloupnost krajů bude vzestupná podle počtu voličů. Debaty už proběhly v Karlovarském, Libereckém, Pardubickém kraji a na Vysočině. Posledními regiony tak budou Středočeský a Moravskoslezský kraj. Celý cyklus uzavře vpředvečer voleb duel lídrů dvou nejsilnějších stran.