Za ubitého Vietnamce chce právník vysoudit 200 milionů

Brno - Za smrt jednatřicetiletého Vietnamce, který loni v Brně zemřel po zásahu policie, chce zmocněnec rodiny Marek Sedlák vysoudit až 200 milionů korun. Peněz se chce v civilním řízení domáhat na státu, který se podle něj na smrti muže zčásti podílel. Informaci přinesl týdeník Sedmička. Smrt Vietnamce nyní jako trestní záležitost projednává brněnský krajský soud. Policistovi, který Vietnamce podle obžaloby bil, hrozí 15 let vězení.

Sedlák vysvětlil výši částky tím, že za Vietnamcovu smrt podle něj částečně může stát a jeho tažení proti vietnamské komunitě: „Nebýt tajných materiálů ministerstva vnitra, v nichž byli policisté informováni, jak se mají chovat vůči Vietnamcům, mohl by Son Lam žít.“ Konkrétní výši částky ale nepotvrdil. Dodal, že žalobu k Městskému soudu v Brně podával kvůli lhůtám v časové tísni a částku musel stanovit ještě před shromážděním všech důkazů. Nevyloučil proto, že se může ještě snížit.

Marek Sedlák:

„Vycházíme z té nejhorší varianty, že je tady souvislost mezi kampaní, která se vedla s vietnamskou komunitou a která je naprosto neslučitelná s demokratickým státem, a jeho smrtí. Pokud je odpovědnost státu až tak velká, odůvodňuje to maximální částku.“

Například za záměnu novorozenců v třebíčské nemocnici vysoudily rodiny 3,2 milionu korun. Advokát proto studoval judikaturu českých i evropských soudů a hledal srovnatelný případ. Nenašel ho, ale částku v žalobě musel stanovit. Odmítl ovšem, že by to byla „střelba od pasu“ nenasytných advokátů. Vietnamcův případ se podle něj vyznačuje cíleným postupem vůči skupině obyvatel, ovšem nepřiznaným otevřeně. Podle Sedláka se incident odehrál v době, kdy byli Vietnamci vyzýváni, aby se vrátili do vlasti, ambasáda v Hanoji zastavila vydávání víz a zátah v pražské tržnici Sapa demonstroval sílu nad vietnamskou komunitou.

Obžalovaní policisté vinu odmítají

Konflikt Vietnamce s policií se odehrál loni v lednu. Podle obžaloby byl Vietnamec ubytovaný u Brňanky, která u něj v době jeho nepřítomnosti našla drogy. Přivolala proto policii, která je zabavila. Když se muž vrátil, byl nahněván a choval se údajně agresivně. Zranění podle obžaloby utrpěl v konfliktu s policejní hlídkou, která na místo přijela. Podle obžaloby policista Josef Srnský a sousedka bytné Vietnamce kopli do břicha a policista mu dal i několik úderů pěstí. „Nikoho jsem nebil ani nekopal,“ řekl u soudu Srnský. Tvrzení o bití odmítli i dva jeho kolegové, jimž hrozí tři roky za to, že zákroku přihlíželi. Muž zemřel později v nemocnici.